Αίγυπτος: Ετοιμάζεται να ανοίξει μια ναυτική βάση στη Μεσόγειο στα σύνορα με τη Λιβύη

Η περιοχή του Γκάργκουπ που γίνονται τα έργα δημιουργίας Ναυτικής Βάσης του Βόρειου Στόλου της Αιγύπτου
Φώτο αρχείου / Η περιοχή του Γκάργκουπ που γίνονται τα έργα δημιουργίας Ναυτικής Βάσης του Βόρειου Στόλου της Αιγύπτου / Πηγή: Google

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να ανοίξει μια ναυτική βάση στη Μεσόγειο, κοντά στα σύνορά της με τη Λιβύη, καθώς η πολυπληθής χώρα προσπαθεί να προστατευτεί από τις αναταραχές στη γειτονική χώρα, να διεκδικήσει τον έλεγχό της στα θαλάσσια σύνορά της και να διαφυλάξει τα οικονομικά της συμφέροντα.

Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση της 3ης Ιουλίου στο Gargoub, μια ελάχιστα γνωστή λιμενική πόλη στη βορειοδυτική μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης, εδώ και αρκετά χρόνια. 

Η βάση, αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που φρουρεί τις Μεσογειακές ακτές της χώρας

“Η περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο Βόρειος Στόλος είναι γεμάτη προκλήσεις ασφαλείας, ειδικά εν όψει των εξελίξεων στη Λιβύη”, δήλωσε ο απόστρατος Αιγύπτιος ναύαρχος Μοχάμεντ Μιτβάλι στην Al-Monitor. “Ο στόλος είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα στην ίδια περιοχή”.

Ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει καθορίσει ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας βάσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Αμμάν, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι παρέδωσε στον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β’ της Ιορδανίας πρόσκληση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να παρευρεθεί στα εγκαίνια της βάσης.

Η νέα βάση επιδεινώνει μια σειρά νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου, αυτές, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, οι οποίες αποσκοπούν σε διεκδίκηση του ελέγχου της Αιγύπτου στα σύνορά της και προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της.

“Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σημαντικές καθώς επιτρέπουν στο στρατό να αναπτύξει τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό του με στρατηγικό τρόπο”, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Νασρ Σάλεμ στην Al-Monitor. “Αποτελούν επίσης καλούς χώρους εκπαίδευσης για τα στρατεύματα στο πλαίσιο προετοιμασίας για αποστολές”.

Πηγή: al.monitor.com

Δείτε ακόμα...