Αίγυπτος: Για «αδιανόητη αστάθεια» στη περιοχή προειδοποιεί ο Σίσι αν το φράγμα της Αιθιοπίας στον Νείλο στερήσει νερό από τη χώρα του

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Φώτο Αρχείου / Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ο αιγύπτιος Πρόεδρος ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια» εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού» της Αιγύπτου.

«Κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο, αλλιώς η περιοχή θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια», δήλωσε ο Σίσι σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε γι αυτό το μεγάλο αμφιλεγόμενο φράγμα. «Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο είναι «κόκκινη γραμμή».

Η Αιθιοπία δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο η Αίγυπτος, που εξαρτάται από τον Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.

Από την πλευρά του, το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD) πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ‘Αμπι ‘Αχμεντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία «δεν έχει πρόθεση» να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της. «Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα» είπε.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Αντίς Αμπέμπα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντίνα Μούφτι δήλωσε ότι η Αιθιοπία παραμένει υπέρ των τριμερών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση. Η Αιθιοπία πιστεύει ότι τα αφρικανικά προβλήματα μπορούν να επιλύονται από τους ίδιους του Αφρικανούς. Σεβόμαστε την αφρικανική σοφία και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε ότι θα πετύχουν».

Στη συνέντευξή του ο Σίσι διευκρίνισε ότι «δεν απειλεί» και ότι η χώρα του «ουδέποτε απείλησε», προσθέτοντας όμως ότι «η αντίδρασή μας στην περίπτωση που θιγεί η δική μας πλευρά των νερών του Νείλου, θα πλήξει τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

Η Αίγυπτος και το Σουδάν έχουν καλέσει την Αιθιοπία να μην γεμίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος πριν από την υπογραφή συμφωνίας. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχεδόν επί μια δεκαετία χωρίς να έχει βρεθεί καμιά συμφωνία.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική νομική συμφωνία», δήλωσε ο Σίσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...