Αίγυπτος: Σε ετοιμότητα ο στρατός για τη Λιβύη

Αίγυπτος-Σινά-Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες του Αιγυπτιακού στρατού που επιχειρούν στη Χερσόνησο του Σινά

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έδωσε εντολή στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα. Όπως είπε, πρέπει ο στρατός να είναι έτοιμος προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός συνόρων, σχετική με την παρέμβαση της Τουρκίας στη γειτονική Λιβύη.

Προειδοποίησε επίσης τις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνιση της Τρίπολης (GNA) να μην διασχίσουν την τρέχουσα πρώτη γραμμή με τον στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ. Με τις δηλώσεις αυτές, έκανε σαφές ότι ούτε η Αίγυπτος δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στα σχέδια και των δύο πλευρών για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων προς την πόλη της Σύρτης, όπου είναι η βασική πηγή της Λιβυκής πετρελαϊκής παραγωγής.

Η Λιβύη την τελευταία δεκαετία αποτελεί πεδίο σύγκρουσης μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ που συνδράμουν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, η κάθε μια τις δύο κύριες αντιμαχόμενες πλευρές.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στην GNA έχει αντιστρέψει την επίθεση 14 μηνών στην Τρίπολη από δυνάμεις πιστές στο Χαφτάρ. Η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη όμως, επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της, για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Επιθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Σίσι

Ο Σίσι το Σάββατο περιόδευσε μια αεροπορική βάση κοντά στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη. Η κρατική τηλεόραση τον έδειξε να επιθεωρεί μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα καθώς και εκατοντάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα.

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εδώ μέσα στα σύνορά μας – ή εάν είναι απαραίτητο, έξω από τα σύνορά μας»

Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αίγυπτος ζήτησε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η πρόταση αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός εκλεγμένου συμβουλίου ηγεσίας για τη χώρα.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρέτισαν το σχέδιο. Η Τουρκία, αντιθέτως, το απέρριψε ως απόπειρα διάσωσης του Χαφτάρ μετά τις τελευταίες του στρατιωτικές απώλειες.

Το Σάββατο ο Σίσι είχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος δεν ήθελε να παρέμβει στη Λιβύη και ότι προτιμά μια πολιτική λύση. Σήμερα όμως, όπως είπε, «η κατάσταση είναι διαφορετική».

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να διασχίσουν τη γραμμή Sirte-Jufra, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε ενώπιον κοινού.

Είπε επίσης ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να παρέχει σε ομάδες πιστές στο Χαφτάρ εκπαίδευση και όπλα για να πολεμήσει τις «τρομοκρατικές πολιτοφυλακές», έναν όρο που χρησιμοποιεί για ορισμένες ένοπλες ομάδες πιστές στο GNA. Ωστόσο, κάλεσε τα δύο αντιμαχόμενα κόμματα στη Λιβύη να σεβαστούν την πρώτη γραμμή και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...