Αίγυπτος – Τουρκία: Το Κάιρο επισκέπτεται αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί αύριο, Σάββατο, το Κάιρο, καθώς, όπως φαίνεται, στο παλαίσιο των ευρωατλαντικής κοπής διεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις γύρω περιοχές, ξεπαγώνουν οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις μια δεκαετία μετά τη ρήξη, εξαιτίας της ανατροπής του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της ’Αγκυρας Μοχάμεντ Μόρσι. Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αποτελέσει την πρώτη φορά που η Τουρκία στέλνει τον κορυφαίο διπλωμάτη της εκεί αφότου ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και νυν πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο εβδομάδες αφού ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, επισκέφθηκε την Τουρκία για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του μετά τους προ΄σφατους μεγάλους σεισμούς.

«Θα συζητηθούν όλες οι πλευρές των διμερών σχέσεών μας και θα ανταλλαγούν απόψεις πάνω σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ο Μόρσι, ο οποίος ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία των Αδελφών Μουσουλμάνων και πέθανε το 2019, υποστηριζόταν από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του, το AKP.

Μετά τους πολύνεκρους σεισμούς του περασμένου μήνα, ο Σίσι και ο Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου την Τουρκία – κι αυτός για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...