Αιματηρές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο Ουζμπεκιστάν

ουζμπεκιστάν κοινοβούλιο
Το κοινοβούλιο του Ουζμπεκιστάν, Πηγή φώτο: wikipedia

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις 1 και 2 Ιούλη στην αυτόνομη περιφέρεια Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν, με την Κεντρική Ασία να παραμένει στο «κόκκινο» εδώ και μήνες, με φόντο τη συνολικότερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα κυρίως στην πόλη Νούκους, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας, βρέθηκε η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος του Ουζμπεκιστάν, η οποία προέβλεπε άρση του καθεστώτος αυτονομίας του Καρακαλπακστάν, όπως και της πρόβλεψης για ανεξαρτητοποίηση μετά από δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας του Ουζμπεκιστάν, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 243 τραυματίστηκαν, μαζί τους και 38 μέλη των δυνάμεων καταστολής.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσαν το Σάββατο την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην εν λόγω επαρχία, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκαν οι επίμαχες διατάξεις από τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η Ρωσία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «καλωσορίζει τα μέτρα που πάρθηκαν από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν και είναι πεπεισμένη ότι θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ομαλότητας σε αυτό το μέρος της χώρας». Κατήγγειλε επίσης ότι οι ταραχές στη Νούκους «πραγματοποιήθηκαν από παραβάτες του νόμου, που οδήγησαν σε βία και βανδαλισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι το Ουζμπεκιστάν είναι μέλος του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της στρατιωτικής «συμμαχίας» με επικεφαλής της Ρωσία.

Η δε ΕΕ καλεί σε «ανοιχτή και ανεξάρτητη έρευνα για τα βίαια γεγονότα στο Καρακαλπακστάν», ενώ «αναγνωρίζει τα βήματα» που έγιναν από τον Πρόεδρο της χώρας, Σ. Μιρζιγιάγιεφ, «για να ανταποκριθεί γρήγορα στους προβληματισμούς των πολιτών απέναντι στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις». Υπενθυμίζει δε ότι «η ΕΕ έχει μια δυνατή και ενισχυόμενη εταιρική σχέση με το Ουζμπεκιστάν».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...