Αιθιοπία: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση εναντίον προσφύγων στην Τιγκράι

Οι δυνάμεις του TPLF στη Μεκέλε, πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι

Οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) ανακοίνωσαν σήμερα, Σάββατο, ότι δεκάδες άνθρωποι σε καταυλισμό προσφύγων σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας που σπαράσσεται από τις συγκρούσεις.

Ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του TPLF, έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση στον καταυλισμό που βρίσκεται στη μικρή πόλη Ντεντέμπιτ, στο βορειοδυτικό Τιγκράι, «έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 56 αθώους αμάχους».

Οι καταγγελίες του Ρέντα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αιθιοπίας δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP για σχολιασμό. Η πρόσβαση στο Τιγκράι είναι περιορισμένη και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο αξιωματούχος του κεντρικού νοσοκομείου της Μεκέλε, πρωτεύουσας του Τιγκράι, δήλωσε ότι το νοσοκομείο της πόλης Σίρε, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα της επίθεσης, έκανε λόγο για 55 νεκρούς και 126 τραυματίες.

Ο Γκετάτσιου δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε η επίθεση.

Ο πόλεμος στην Αιθιοπία ξέσπασε τον Νοέμβριο 2020 όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που ανήκαν στο TPLF, και αψηφούσαν την εξουσία του, αφού τις κατηγορούσε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.

Ο Άμπιι ανακοίνωσε τη νίκη του στρατού τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι και συνέχισε την επίθεσή του στις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ καταλαμβάνοντας στρατηγικής σημασίας πόλεις. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο ο ομοσπονδιακός στρατός απώθησε τους αντάρτες που περιορίστηκαν και πάλι στο Τιγκράι.

Μετά την απόσυρση του TPLF από τις επαρχίες αυτές οι συγκρούσεις μειώθηκαν σε ένταση, αν και οι αντάρτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να εξαπολύει φονικές επιθέσεις με drones στο Τιγκράι.

Αμνηστία σε μέλη της αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, σήμερα αφέθηκαν ελεύθερα πολλά μέλη της αντιπολίτευσης στην Αιθιοπία, ανάμεσά τους και στελέχη του κόμματος του Τιγκράι, έπειτα από μια απρόσμενη αμνηστία που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, από την κυβέρνηση.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παροχής αμνηστίας έγινε μετά την έκκληση «για εθνική συμφιλίωση» που απηύθυνε ο Άμπιι με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των ορθόδοξων χριστιανών βάση του παλιού ημερολογίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...