Αιθιοπία: Επίθεση με πυραύλους σε δύο αεροδρόμια στο Τιγκρέι

στρατιώτες της αιθιοπίας

Δύο αεροδρόμια στην πολιτεία Αμχάρα της Αιθιοπίας, η οποία γειτονεύει με την Τιγκράι, όπου ομοσπονδιακά στρατεύματα μάχονται τις τοπικές δυνάμεις, στοχοθετήθηκαν από πυρά ρουκετών αργά την Παρασκευή, ανέφερε η κυβέρνηση.

Ένας από τους πυραύλους έπληξε το αεροδρόμιο στο Γκοντάρ και το προκάλεσε μερική ζημιά αργά την Παρασκευή, δήλωσε Awoke Worku, εκπρόσωπος της κεντρικής ζώνης Gondar, ενώ ένας δεύτερος που εκτοξεύθηκε ταυτόχρονα προσγειώθηκε λίγο έξω από το αεροδρόμιο στο Bahir Dar.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα στο Τιγκρέι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Του Τιγκρέι (TPLF).

«Η χούντα του TPLF χρησιμοποιεί το τελευταίο όπλο μέσα στα οπλοστάσιά της», έγραψε στο Twitter η ομάδα δράσης έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Ο Ντεμπρετίον Γκεμπρεμιχάελ, πρόεδρος του TPLF και πρόεδρος της πολιτείας, ανέφερε ότι τα αεροδρόμια ήταν νόμιμοι στόχοι.

“Οποιοδήποτε αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στην Τιγκρέι θα είναι νόμιμος στόχος, όχι πόλεις της Αμχάρα”, ανέφερε στο Reuters σε γραπτό μήνυμα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο των 11 ημερών. Ο Πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ έστειλε την εθνική δύναμη άμυνας σε επίθεση εναντίον τοπικών στρατευμάτων στο Τιγκράι την προηγούμενη εβδομάδα, αφού τους κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακά στρατεύματα.

Ένας εργαζόμενος της Ethiopian Airlines, ο οποίος δεν θέλησε να αναγνωριστεί, δήλωσε ότι οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια Gondar και Bahir Dar ακυρώθηκαν μετά τις επιθέσεις.

Οι δυνάμεις του περιφερειακού κράτους amhara έχουν αγωνιστεί παράλληλα με τους ομοσπονδιακούς ομολόγους τους ενάντια στους μαχητές Tigray.

Τα “νωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση και άλλοι ανησυχούν ότι οι μάχες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη της Αιθιοπίας, της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, και να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής.

Περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν, με την ταχύτητα των νέων αφίξεων “να συνθλίβει την τρέχουσα ικανότητα παροχής βοήθειας”, ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση αλλά ανεξάρτητη, ανέφερε ότι στέλνει ομάδα ερευνητών στην πόλη Μάι Καντρέα στο Τιγκρά, όπου η Διεθνής Αμνηστία αυτή την εβδομάδα ανέφερε στοιχεία μαζικών δολοφονιών.

Η επιτροπή θα διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγκρουση, ανέφερε σε δήλωσή της.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...