Αιθιοπία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον «πλήρη έλεγχο» της πρωτεύουσας του Τιγκρέ Μεκέλε

Χάρτης της Αιθιοπίας
Χάρτης της Αιθιοπίας / Πηγή: Britanicca

Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον «πλήρη έλεγχο» της πρωτεύουσας του Τιγκρέ Μεκέλε, ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμεντ και ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου. «Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Τιγκρέ έχουν σταματήσει πλήρως», διευκρίνισε στο Twitter ο Αιθίοπας πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από τις αιθιοπικές αρχές ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν στα τελευταία στάδια επίθεσης στην περιοχή και ότι θα αναλάμβαναν τον έλεγχο του Μεκέλε, μίας πόλης 500.000 κατοίκων, για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Οι δυνάμεις του Τιγκρέ, που πολεμούν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων εδώ και τρεις εβδομάδες, δεν έχουν σχολιάσεις τις ανακοινώσεις.

Οι ισχυρισμοί όλων των πλευρών της σύρραξης είναι δύσκολο να διασταυρωθούν σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχει σύνδεση Ιντερνετ, ούτε τηλεπικοινωνίες, ενώ η πρόσβαση έχει αποκλεισθεί από τις 4 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν δώσει στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να καταθέσουν τα όπλα ή να αντιμετωπίσουν επίθεση κατά του Μεκέλε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, και περί τους 43.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει στο γειτονικό Σουδάν.

Ο πρωθυπουργός τη Αιθιοπίας κατηγορεί την ηγεσία του Τιγκρέ ότι ξεκίνησε την σύρραξη με επίθεση κατά των ομοσπονδιακών δυνάμεων σε βάση της περιοχής. Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ δηλώνει ότι επρόκειτο για προληπτική επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα: Επίθεση των δυνάμεων της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του Τιγκράι

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας ξεκίνησαν επίθεση με σκοπό την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας στην περιοχή του βόριου Τιγκράι, Μεκέλ, δήλωσε διπλωμάτης προς τους κατοίκους του Τιγκράι και του ηγέτη των δυνάμεων της περιοχής.

Η κυβέρνηση, η οποία αναφέρει ότι η στρατιωτική της εκστρατεία βρίσκεται στα τελικά της στάδια, είχε δώσει στο Tigray People’s Liberation Front (TPLF) ένα τελεσίγραφο, το οποίο έληξε την Τετάρτη, για να παραδώσει όπλα ή να δεχθεί επίθεση στη Μεκέλ, μια πόλη 500.000 ανθρώπων.

Η κυβέρνηση τόνισε το Σάββατο ότι επιδιώκει την προστασία των αμάχων. Ο Debretsion Gebremichael, αρχηγός του TPLF, δήλωσε σε ένα γραπτό μήνυμα ότι η Μεκέλ βρισκόταν υπό «σφοδρό βομβαρδισμό». Ο στρατός της Αιθιοπίας χρησιμοποιεί το πυροβολικό, είπε σε επόμενο γραπτό μήνυμα. Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι εκρήξεις αναφέρθηκαν στο βόρειο τμήμα της πόλης, στην περιοχή Χαμεντάι.

Η Μπιλίν Σεϊούμ, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού, δήλωσε: «Οι Δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας δεν έχουν αποστολή να βομβαρδίσουν την πόλη και τους ανθρώπους της. Η Μεκέλ παραμένει μια από τις βασικές πόλεις της Αιθιοπίας και οι προσπάθειες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη η εγκληματική κλίκα δεν συνεπάγονται «βομβαρδισμό», όπως υπαινίσσεται η TPLF και οι προπαγανδιστές τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...