Αιθιοπία: Κυβέρνηση και αντάρτες του Τιγκράι συμφώνησαν σε εκεχειρία

Χάρτης Αιθιοπίας με τη θέση της πρωτεύουσας, Αντις Αμπέμπα και την περιοχή στα Βόρεια απ' όπου ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τιγκράι (TPLF) και τέλη Νοέμβρη 2021 πολιορκούν την πρωτεύουσα.
Χάρτης Αιθιοπίας με τη θέση της πρωτεύουσας, Αντις Αμπέμπα και την περιοχή στα Βόρεια απ’ όπου ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τιγκράι (TPLF) και τέλη Νοέμβρη 2021 πολιορκούν την πρωτεύουσα.

Σε συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών κατέληξαν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι

Ο διετής πόλεμος οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες βρέθηκαν αντιμέτωποι με λιμό.

Εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπέγραψαν τη συμφωνία στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, έπειτα από μία εβδομάδα επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης. Ο επικεφαλής της ομάδας διαμεσολάβησης και πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσημα για τερματισμό των εχθροπραξιών και συντονισμένο αφοπλισμό.

Όπως τόνισε, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, αποκατάσταση υπηρεσιών, απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές προμήθειες, προστασία αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων». «Αυτή η στιγμή δεν είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι κρίσιμη» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα εποπτεύεται από ομάδα υψηλού επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης.

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός είναι «ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, είναι είναι ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια των πολιτών που υπέφεραν λόγω της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Με πληροφορίες από: Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...