Αιθιοπία: Ο στρατός βομβάρδισε αποθήκες όπλων και καυσίμων στο Τιγκράι

Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία
Φώτο Αρχείου / Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Daggy J Ali – @daggyjali

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι βομβάρδισαν αποθήκες όπλων και καυσίμων στην επαρχία Τιγκράι, όπου εδώ και μία εβδομάδα η κυβέρνηση διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Θυμίζουμε η Διεθνής Αμνηστία έχει κάνει λόγω για δεκάδες, πιθανόν και εκατοντάδες ανθρώπους που σφαγιάστηκαν σε μια περιοχή της επαρχίας Τιγκράι της Αιθιοπίας πριν από δύο ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε τη σφαγή πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών, οι οποίοι φαίνεται ότι ήταν απλοί μεροκαματιάρηδες και δεν είχαν, σε καμία περίπτωση, ανάμιξη στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανακοίνωσε η οργάνωση

Διεθνής Αμνηστία για τις μάχες μεταξύ των ομοσπονδιακών και των τοπικών δυνάμεων

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), που κυβερνά την επαρχία, αψηφά την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εδώ και μήνες.

Από τις 4 Νοεμβρίου έχουν γίνει πολλοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Τιγκράι με αφορμή, όπως λέει ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ, την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τοπικές αρχές σε δύο βάσεις του στρατού. Το TPLF, από την πλευρά του, απορρίπτει αυτήν την κατηγορία.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Γίλμα Μερντάσα, ανακοίνωσε ότι οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο «αποθήκες όπλων και καυσίμων, καθώς και άλλες ζώνες που σκόπευε να χρησιμοποιήσει η χούντα του TPLF». Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana BC, που πρόσκειται στην Αντίς Αμπέμπα.

Λόγω του μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στο Τιγκράι και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των δημοσιογράφων, είναι αδύνατον να επαληθευτούν αυτές οι δηλώσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Αιθιοπίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το FBC, ότι συνελήφθησαν 17 αξιωματικοί του στρατού, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός, ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνιών, με την κατηγορία της «προδοσίας» προς όφελος των δυνάμεων του Τιγκράι.

Η αστυνομία δεν συνέδεσε ευθέως αυτές τις συλλήψεις με τις επιθέσεις στις βάσεις της Βόρειας Διοίκησης του ομοσπονδιακού στρατού στο Τιγκράι. Ανέφερε όμως ότι αυτοί οι στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι «διέκοψαν το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ της Βόρειας και της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Τουλάχιστον 11.000 Αιθίοπες ζήτησαν καταφύγιο στο Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Τιγκράι

Τουλάχιστον 11.000 Αιθίοπες κατέφυγαν τις τελευταίες 48 ώρες στο ανατολικό Σουδάν, για να γλιτώσουν από τις μάχες στην επαρχία Τιγκράι, σύμφωνα με έναν Σουδανό αξιωματούχο. Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο Suna έκανε λόγο για 8.000 πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) αναμένει μαζικό κύμα προσφύγων, καθώς εκτιμά ότι ο πόλεμος θα ενταθεί στο Τιγκράι. «Χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στα σουδανικά σύνορα μέσα σε 24 ώρες. Καθώς η σύρραξη φαίνεται να κλιμακώνεται, ο αριθμός προφανώς θα αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της.

Η περιφερειακή διευθύντρια της UNHCR, Κλεμεντίν Νκουέτα-Σαλάμι, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους τους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Λόγω της επείγουσας κατάστασης, στην Πολιτεία Γκεντάντεφ οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και προσπαθούν να βρουν στέγη για τους νεοαφιχθέντες, ανέφερε μια σουδανική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Suna. Το Σουδάν εκτιμά ότι έως και 200.000 Αιθίοπες μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στο έδαφός του.

Επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας

Από τις 4 Νοεμβρίου στο Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Άχμεντ, που τιμήθηκε πέρσι με το Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση εναντίον των τοπικών αρχών, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν πρώτες σε δύο βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού. Η πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πολλές θέσεις των δυνάμεων του Τιγκράι ενώ στο έδαφος, κυρίως στα δυτικά της επαρχίας αυτής, διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων από τη μία και των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη.

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), που ήταν πανίσχυρο επί σχεδόν 30 χρόνια, όταν είχε υπό τον έλεγχό του τους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς της Αιθιοπίας, αμφισβητεί εδώ και πολλούς μήνες την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Άμπιι Άχμεντ. Οι ηγέτες της περιοχής τον κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι σταδιακά τους απέκλεισε από την εξουσία αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, το 2018.

Πηγή: viadiplomacy.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...