Αιθιοπία : Στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών και των ενδοαστικών αντιθέσεων για την διακυβέρνηση

Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία
Φώτο Αρχείου / Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Daggy J Ali – @daggyjali

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρεις μήνες στη βορειοανατολική Αιθιοπία δίνει αφορμή στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για ανάληψη ρόλου στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε την άμεση αποχώρηση στρατιωτών της Ερυθραίας από τη βορειοανατολική αιθιοπική περιφέρεια Τιγκράι, που βρίσκεται στο επίκεντρο επιχειρήσεων του αιθιοπικού στρατού κατά του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι. Στελέχη της οργάνωσης αυτής συμμετείχαν σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, πλην της σημερινής του πρωθυπουργού Αμπί Αχμεντ,  όπου θεωρείται συνυπεύθυνη για τη στενή συνεργασία Αιθιοπίας και Κίνας, που προκαλεί την αντίδραση από τις ΗΠΑ.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην Αιθιοπία  για αποχώρηση του στρατού της Ερυθραίας από τη βορειοανατολική Αιθιοπία γίνεται με το πρόσχημα καταγγελιών για λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς αμάχων, έπειτα από πρόσφατες σφοδρές επιδρομές του αιθιοπικού στρατού. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι μονάδες του στρατού της Ερυθραίας εξαναγκάζουν συμπατριώτες τους, οι οποίοι πριν από χρόνια είχαν βρει καταφύγιο στο Τιγκράι της Αιθιοπίας ως πρόσφυγες, να επαναπατριστούν διά της βίας. Ζήτησε ακόμα τη διενέργεια «διαφανούς έρευνας» σχετικά με τις καταγγελίες για εκτελέσεις αγοριών 7 ετών και ανδρών πόρτα – πόρτα από χιλιάδες στρατιώτες της γειτονικής Ερυθραίας.

Η Αιθιοπία, που είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα, με 114 εκατομμύρια κατοίκους, και θεωρείται ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, φαίνεται πως προσελκύει έντονα το ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ, η οποία ακολουθεί διαφορετική τακτική σε σχέση με την προηγούμενη, που επαινούσε την Ερυθραία για τη στάση της σχετικά με τις συγκρούσεις στην Αιθιοπία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...