Αϊτή: 15 νεκροί από σφαίρες ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015
Φώτο Αρχείου: Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015 / Πηγή: Logan Abassi UN/MINUSTAH

Δεκαπέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος και μια ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Αϊτής, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως οι φόνοι διαπράχθηκαν σε αντίποινα από συμπαθούντες συνδικαλιστή της αστυνομίας που είχε σκοτωθεί μερικές ώρες νωρίτερα.

«Σε αντίποινα για τη δολοφονία του Γκερμπί Ζιφράρ (του αστυνομικού που σκοτώθηκε), σύμμαχοί του οργάνωσαν επίθεση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ειρηνικών πολιτών. Ανάμεσά τους ήταν ο δημοσιογράφος Ντιέγκο Σαρλ του ραδιοφώνου Vision 2000 και η Αντουανέτ Ντικλέρ», είπε ο επικεφαλής της αϊτινής αστυνομίας, ο Λεόν Σαρλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ούτε να αποκαλύψει ποια στοιχεία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτόν.

Η σφαγή διαπράχθηκε ενώ η δράση συμμοριών στην Αϊτή έχει μετατραπεί σε μάστιγα από την αρχή της χρονιάς. Στις αρχές Ιουνίου, συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο φωτοειδησεογράφος Βλαντιμίρ Λεγκανέρ δεν επέστρεψε ποτέ από το ρεπορτάζ που πήγε να κάνει τον Μάρτιο του 2018 στη συνοικία Μαρτισάν, σήμερα θέατρο των εχθροπραξιών μεταξύ συμμοριών. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα ευρήματα των εξετάσεων του γενετικού υλικού που συνέλεξε από ανθρώπινα υπολείμματα μετά την εξαφάνισή του. Οι έρευνες για τις δολοφονίες άλλων δύο αϊτινών δημοσιογράφων, που διαπράχθηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2019, παραμένουν άκαρπες ως σήμερα.

Η Αϊτή, αυτός ο πολύπαθος τόπος, δεν είναι μόνο η χώρα που έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών το 1825, αλλά και το μόνο κράτος που γεννήθηκε από την εξέγερση των επαναστατημένων δούλων το 1804. Ωστόσο μετά από την «ανεξαρτησία» το 1825, με μια λεόντεια συμφωνία η Αϊτή υποχρεώθηκε να «αποζημιώσει» τη Γαλλία [ως πρώην αποικία της] για την απώλεια γης και υπολογίζεται ότι η αφαίμαξη αυτή είναι της τάξης των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σημερινές τιμές.

Ενας παράδεισος της φύσης, μια κόλαση για το λαό της καπιταλιστικής Αϊτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...