Αϊτή: «Αίτημα» για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015
Φώτο Αρχείου: Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015 / Πηγή: Logan Abassi UN/MINUSTAH

Ρευστή και έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή μετά την δολοφονία του φιλοαμερικανού «προέδρου» της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, Ζοβενάλ Μοΐζ, στις 7 Ιούλη από 28μελή ομάδα επαγγελματιών κομάντος, εκ των οποίων οι 26 είναι Κολομβιανοί (ανάμεσά τους τέσσερις απόστρατοι του κολομβιανού στρατού) και οι δύο Αμερικανοί από τη Φλόριντα.

Η δολοφονία του εξαιρετικά μη δημοφιλούς προέδρου, που σημειώθηκε σε μία περίοδο λαϊκής οργής για την εντεινόμενη φτώχεια και διαφθορά με ευθύνη της ντόπιας αστικής τάξης, συνοδεύτηκε από «αίτημα» του (επίσης φιλοαμερικανού) πρωθυπουργού Κλοντ Ζόζεφ σε ΗΠΑ και ΟΗΕ για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων. Προφανής στόχος μίας τέτοιας πρότασης, (που δεν έγινε άμεσα δεκτή από τις ΗΠΑ ενώ τα Ηνωμένα Εθνη απάντησαν πως τη μελετούν), είναι μεταξύ άλλων η αποτροπή μίας ενδεχόμενης λαϊκής εξέγερσης και η διατήρηση των συμφερόντων της αστικής τάξης που επιδιώκει συνέχιση της εξουσίας της με τον αϊτινό λαό εγκλωβισμένο στο έρεβος της βίας ένοπλων συμμοριών και κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

ΗΠΑ και Κολομβία δρομολόγησαν την αποστολή πρακτόρων για να «βοηθήσουν» τις αρχές της Αϊτής στην διαλεύκανση της δολοφονίας του (εκατομμυριούχου μεγαλέμπορα μπανανών) προέδρου Μοΐζ, επειδή οι συλληφθέντες εκτελεστές είναι Κολομβιανοί και Αμερικανοί πολίτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε δε πως θα πάρει τις αποφάσεις του για την Αϊτή αφού ενημερωθεί από την ομάδα πρακτόρων που αναπτύσσονται στην Αϊτή.

Επιπλέον, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στην Αϊτή και να εξασφαλίσει ρόλο την «επόμενη μέρα» πρότεινε να στείλει ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών στρατεύματα στην Αϊτή αντί για τον ΟΗΕ…

Ας σημειωθεί ότι από τους 28 εκτελεστές που συμμετείχαν στην καλά οργανωμένη επιχείρηση δολοφονίας του 53χρονου Αϊτινού προέδρου Μοϊζ έχουν συλληφθεί οι 17 (μεταξύ τους οι Αμερικανοί Τζέιμς Σολάζ και Ζοζέφ Βενσάν με καταγωγή από τη Φλόριντα) ενώ τρεις σκοτώθηκαν. Διαφεύγουν της σύλληψης άλλοι οκτώ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...