Αϊτή: Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις ενόπλων εναντίον σχολείων

Σημαία της Αϊτής
Σημαία της Αϊτής

Πυρά, λεηλασίες, απαγωγές… Στην Αϊτή, τα σχολεία, ως πρότινος ασφαλή καταφύγια που έχαιραν «σεβασμού», έχουν πλέον μετατραπεί σε στόχους και οι επιθέσεις ομάδων ενόπλων εναντίον τους εννιαπλασιάστηκαν μέσα σ’ έναν χρόνο, στηλίτευσε χθες το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Στην Αϊτή, τα σχολεία πάντα θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια και έχαιραν σεβασμού, όμως τους τελευταίους μήνες, μετατράπηκαν σε στόχους επιθέσεων ενόπλων», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η UNICEF ο Μπρουνό Μας, ο επικεφαλής του παραρτήματός της στη χώρα της Καραϊβικής που λυμαίνονται πάνοπλες συμμορίες.

Τουλάχιστον εβδομήντα δύο σχολεία (ως και λύκεια) έγιναν στόχος βίαιων επιθέσεων μέσα σε τέσσερις μήνες, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Οκτώβριο, ενώ την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς είχαν καταμετρηθεί οκτώ επιθέσεις, συνόψισε η UNICEF.

Η καταμέτρηση συμπεριλαμβάνει «τουλάχιστον 13 σχολεία που έγιναν στόχοι επιθέσεων ενόπλων, ένα σχολείο που πυρπολήθηκε, έναν μαθητή που σκοτώθηκε και τουλάχιστον δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού που απήχθησαν, σύμφωνα με εταίρους της UNICEF», κατά την ανακοίνωση.

Στις λεηλασίες κλάπηκε μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού διαφόρων ειδών, από γραφεία και θρανία ως υπολογιστές και φωτοαντιγραφικά, από μπαταρίες ως φωτοβολταϊκά πλαίσια. Χωρίς να λογαριάζονται οι σάκοι με ρύζι ή καλαμπόκι των κυλικείων, τρόφιμα κρίσιμα σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει διατροφική ανασφάλεια.

«Σε ορισμένες αστικές ζώνες, οι ένοπλες συμμορίες θεωρούν τις λεηλασίες σχολείων προσοδοφόρα εναλλακτική σε άλλες μορφές εκβίασης και εγκλήματος», επισήμανε ο κ. Μας. «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι επιθέσεις στα σχολεία έχουν πελώριο αντίκτυπο στην ασφάλεια, στην ευημερία και στην δυνατότητα μάθησης των παιδιών», πρόσθεσε ο Βέλγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...