«Ακουστικό κανόνι»: Ένα ακόμη εργαλείο καταστολής στα χέρια της αστυνομίας

Ακουστικό κανόνι LRAD

Ένα ακόμη εργαλείο καταστολής στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υπογραφή της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, την πρόσφατη τοποθέτηση εντός και εκτός κοινοβουλίου των κομμάτων με αφορμή το όργιο καταστολής την περίοδο του Μαρτίου.

Εκεί, σύσσωμα τα κόμματα που υπηρετούν τον…ευρωπαϊκό δρόμο μίλησαν για εκπαίδευση και εξοπλισμό της αστυνομίας, βάζοντας, σαφώς, στο ίδιο τσουβάλι την ανάγκη του αστυνομικού, για παράδειγμα, για αλεξίσφαιρο γιλέκο με την προμήθεια χειροβομβίδων κρότου – λάμψης που χρησιμοποιούνται ενάντια στις διαδηλώσεις.

Φωτογραφίες του πρακτορείου «Associated Press», από τον Έβρο, επιβεβαιώνουν ότι η Ελληνική Αστυνομία έθεσε σε υπηρεσία το νέο «όπλο» ελέγχου πλήθους και καταστολής διαδηλώσεων LRAD (Long Range Acoustic Device).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία έχει προμηθευτεί δύο τέτοια συστήματα, ένα εκ των οποίων είναι στον Έβρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετήθηκε στα επίσης νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα οχήματα «MRAP Typhoon GSS-300» που προμηθεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία και αναπτύχθηκαν στον Έβρο.

Η χρήση του συστήματος, όπως και άλλων λεγόμενων μη θανατηφόρων όπλων, όπως οι πλαστικές σφαίρες και οι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, κανόνια ρίψης νερού, κτλ. αποτελούν μέρος του δόγματος αντιμετώπισης διαδηλώσεων ( ήπια αστυνόμευση…).

Επιβεβαιώνουν, έτσι, ότι η αναβάθμιση των κατασταλτικών μηχανισμών δεν περνά μόνο μέσα από τις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, τη γιγάντωση του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικού φακελώματος, αλλά και από τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Το LRAD είναι μία συσκευή που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων μη θανατηφόρων όπλων και λειτουργεί με την εκπομπή ήχων σε πολύ υψηλότερη ένταση (145 db μέχρι 151 db) σε σχέση με τις γνωστές μας μεγαφωνικές συσκευές. Τονίζεται ότι 100-120 db προκαλούν απώλεια ακοής.

Το LRAD μπορεί και εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο για να εκπέμψει τους ήχους του. Με τους ανυπόφορους σε ένταση ήχους που εκπέμπονται, αποτρέπονται οι διαδηλωτές να πλησιάσουν στην εγκατάσταση ή στο χώρο που σκοπεύουν, καθώς και στην παράταξη των δυνάμεων καταστολής.

Πρόκειται για ένα όπλο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις ΗΠΑ. Εκτεταμένη χρήση, έγινε από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και από το Ισραήλ, για να καταστείλει τις διαδηλώσεις ενάντια στη δολοφονική επίθεση στη Γάζα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η κυβέρνηση να μην διανοηθεί να τα χρησιμοποιήσει ενάντια σε διαδηλωτές.

Ο.

Δείτε ακόμα...