Ακρίβεια: Κόβουν από τη διατροφή τους 7 στα 10 λαϊκά νοικοκυριά

Η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών «κόβει» πλέον ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα από τη διατροφή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία γονιών και παιδιών.

Περίπου 7 στους 10 έχουν μειώσει τις αγορές τους σε είδη διατροφής, ενώ 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Επιπλέον, το γεγονός ότι σύντομα θα διακοπεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, με το λίτρο να ξεπερνά το κόστος του λίτρου της βενζίνης, θα προκαλέσει νέες ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αποτυπώνεται και σε έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έγινε το διάστημα 29 Αυγούστου – 2 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με αυτήν:

  • Το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη μέτρηση του Απρίλη 2022).
  • Το 84% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις (έναντι 79% στη μέτρηση του Απρίλη 2022). Αλλωστε, η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ σταθερά ξεπερνά το 13%.
  • Το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερα ή φθηνότερα προϊόντα, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%.
  • Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, το 63% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση το τελευταίο διάστημα.

Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων.

Συγκεκριμένα:

  • Το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού (έναντι 75% στη μέτρηση του Απρίλη). Πρόκειται για μια τάση που συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη κίνηση λόγω και της εκπτωτικής περιόδου.
  • Το 44% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή, η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καταγράφεται και σήμερα, αρκετά εντονότερα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τα σενάρια περί «επιταγής ακρίβειας» μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Κι αυτό γιατί θα αφορά ένα ελάχιστο μέρος εργατικών οικογενειών, ενώ ακόμα και γι’ αυτούς, σε καμία περίπτωση δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, παρά μόνο τα ψώνια του σπιτιού για λίγες βδομάδες. Αλλωστε, πλέον οι οικογένειες ψάχνουν από πού να μπαλώσουν «τρύπες», αφού εκτός από την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν εκτοξευτεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Ιούλη, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το καλάθι των νοικοκυριών κόστισε 224 ευρώ, 53 ευρώ ακριβότερα από τον Ιούλη του 2021 που ήταν στα 171 ευρώ, με υπολογισμούς που δεν παίρνουν βέβαια υπόψη τις πραγματικές ανάγκες αλλά ένα «μίνιμουμ» επίπεδο διαβίωσης.

Συνολικά πάνω από 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν σημειώσει αύξηση της τιμής τους έως και 20% μέσα σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...