Ακριβοπληρωμένη θητεία

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών για εμάς τα παιδιά από οικογένειες της βιοπάλης και του μεροκάματου, η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί περίοδο της ζωής μας όπου δημιουργούνται πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στις οικογένειές μας. Ο στρατιώτης δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, κάτι που έκανε στη διάρκεια των σπουδών του, δουλεύοντας είτε περιστασιακά είτε την περίοδο του καλοκαιριού. Πριν καν παρουσιαστούμε στη μονάδα μας αναγκαστήκαμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουμε μπλούζες, κάλτσες (αφού ο στρατός χορηγεί μόνο δύο ζευγάρια) και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας χρειαστεί για να κάνουμε τη θητεία μας πιο άνετη. Διαπιστώσαμε όμως ότι όσο περνούσαν οι μήνες θητείας μας τόσο μεγάλωνε ο συνολικός λογαριασμός, αφού παρουσιάζονταν διάφορες ανάγκες που ήμασταν αναγκασμένοι να τις καλύψουμε βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ειδικά εμείς οι φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας στην παραμεθόριο δικαιούμαστε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στα καράβια, που ακόμα και με την έκπτωση είναι πολύωρο και πολυέξοδο ταξίδι. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ο φαντάρος έχανε κάποιες μέρες από την άδειά του. Επίσης, τα δρομολόγια ήταν αραιά, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Για αεροπορικά εισιτήρια δεν συζητάμε, αφού το κόστος της μετακίνησης ήταν απαγορευτικό για τους περισσότερους στρατευμένους.

Στη μονάδα μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη θερμοκρασία παροχής του νερού, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Οι σωληνώσεις είναι εκτεθειμένες και στο κρύο και στη ζέστη. Το καλοκαίρι το νερό έχει ψηλή θερμοκρασία, ακόμα και το βράδυ, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φαντάρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του νερού και τις συνθήκες υγιεινής. Τον χειμώνα πάλι, λόγω της έκθεσης των σωληνώσεων στο κρύο, το νερό είχε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, είναι συχνές οι βλάβες λόγω παλαιωμένων εγκαταστάσεων και δεν είναι λίγες οι φορές που μένουμε χωρίς νερό. Στη μονάδα σχετικά με τον κλιματισμό υπάρχει μόνο ένα air condition στον θάλαμο. Ωστόσο, στους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι φαντάροι, όπως το Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ), αλλά και στο εστιατόριο, ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα με το πόσιμο νερό και τα προβλήματα που υπάρχουν με την ποιότητά του, καθιστώντας το ακατάλληλο. Το γεγονός αυτό προκαλεί οικονομικά προβλήματα στους φαντάρους, αφού είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά. Η μονάδα χορηγεί σε όλους τους φαντάρους ένα μπουκάλι του ενάμισι (1,5) λίτρου την ημέρα. Αυτό έχει ως συνέπεια ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι φαντάροι να αγοράζουν τουλάχιστον άλλα τρία (3) λίτρα, όπως άλλωστε συστήνουν επιστημονικοί οργανισμοί. Η δαπάνη αυτή σε ημερήσια βάση αποτελεί επιβάρυνση στην τσέπη του φαντάρου, αφού ο συμβολικός μισθός που του χορηγεί το κράτος είναι οκτώ ευρώ και εξήντα λεπτά (8,60).

Η ακρίβεια έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη. Η έξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία των φαντάρων είναι δυσβάσταχτη, αφού οι τιμές στα μαγαζιά είναι απλησίαστες. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι αυτήν την περίοδο έχει ανοίξει ο τουρισμός, είναι ελάχιστες οι επιλογές που έχει ο φαντάρος σε μια έξοδο. Εκτός από ένα γεύμα σε εστιατόριο ή σε σουβλατζίδικο, δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή που μπορεί να καλύψει την ανάγκη του φαντάρου για ψυχαγωγία. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας είναι ανάσα μέσα σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι φαντάροι απολύονται μας αφήνουν ό,τι αναλώσιμο μπορεί να χρειαστούμε, όπως γυαλιστικά για τα άρβυλα, αφρούς ξυρίσματος κ.ά., γιατί και αυτοί έχουν αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αφού τα είδη για την καθαριότητα και την υγιεινή χορηγούνται με το σταγονόμετρο και σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστα για τις ανάγκες των φαντάρων.

Μπορεί η κατάσταση με τη διαβίωση των φαντάρων να είναι ζοφερή, και σε κάθε αίτημά μας που σχετίζεται με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα να ακούμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν, μας προκαλεί όμως ζάλη ο χορός των δισεκατομμυρίων που δαπανά η κυβέρνηση για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Επίσης, αποτελεί πρόκληση η αποστολή πυρομαχικών και άλλων εξοπλισμών στην Ουκρανία. Τα νούμερα της σπατάλης για το ΝΑΤΟ προκαλούν ζάλη, αλλά και οργή και αγανάκτηση, γιατί με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα και μια σειρά προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Μαζί με τον αγώνα για λύσεις στα προβλήματά μας, λοιπόν, βροντοφωνάζουμε:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Κώστας Καλογερής, ΣΤΡ (ΕΜ), 79 Τάγμα Υποστήριξης Εθνοφυλακής (ΤΥΠΕΘ), Σάμος

Δείτε ακόμα...