Ακτοπλόοι Εφοπλιστές: Κλαίνε οι χήρες – Κλαίνε κι οι παντρεμένες

Λιακάδα στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Λιακάδα στο λιμάνι του Πειραιά – Τα πλοία δεμένα – Οι τζιμινιέρες παγωμένες – Οι απεργοί ναυτεργάτες στους καταπέλτες 24/2/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Δεν χορταίνουν με τίποτα οι εφοπλιστές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ναυτιλιακό Τύπο βρίσκονται σε αναβρασμό οι ακτοπλόοι εφοπλιστές. Δεν βγαίνουν!!! Καλά λέει ο λαός “Κλαίνε οι χήρες – Κλαίνε κι οι παντρεμένες”.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά

Από τον Μάρτη του 2020 ο Υπουργός Ναυτιλίας εξαγγέλλει και μοιράζει εκατομμύρια στους εφοπλιστές για τη οικονομική ζημιά που τους προκαλεί η πανδημία. Αυτά τα εκατομμύρια € είναι επιπρόσθετα από τις επιδοτήσεις γραμμών, το “ισοδύναμο” (εισιτήριο), φοροαπαλλαγές, λιμανιάτικα, ναυτιλιακό πετρέλαιο και τόσα άλλα που μπουκώνουν στο χρήμα τις ναυτιλιακές του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κι όχι μόνο. 

Αρχές Φλεβάρη του 2021 άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα από γνωστούς του χώρου, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Και δεν εννοούμε οι ναυτεργάτες που έμειναν απ έξω από τα πλοία λόγω της “χειμερινής σύνθεσης”. Άλλο πάλι κόλπο που κάθε χειμώνα πετάει στην ανεργία τα μισά πληρώματα. Μιλάμε για τους εφοπλιστές. Αυτοί δεν “βγαίναν”, λέει. Τότε, λέει, αποφάσισαν να αντιδράσουν, γιατί τα πακέτα με τα εκατομμύρια αργούν κάθε μήνα να αποταμιευτούν. Είναι σαν λέμε… στριμώχνονται οι εφοπλιστές στις ουρές έξω από την Εστία Ναυτικών και τον Οίκο του Ναύτη! 

Οι εφοπλιστές βγαίνουν στο δρόμο???

Ώρα είναι να επέμβουν και τα ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη. Πάντως όσο κι αν ακούγεται γελοίο και προκλητικό, ισχύει. Ναι, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές σχεδίαζαν να δέσουν τα πλοία για να πιέσουν τον Υπουργό τους. Ξέρετε, αυτό που δεν κάνει η πλειοψηφία της ΠΝΟ και ο κάθε Νταλακογιώργος… Δεν οργανώνουν τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών όσο κι αν πιέζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Ναι αυτό λοιπόν θα το κάνανε οι ακτοπλόοι εφοπλιστές του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Είναι σαν να λέμε η πρωτοπορία του εφοπλιστικού κινήματος. Πόσο θράσος;

Εκατομμύρια για τους εφοπλιστές – Στην ανεργία οι ναυτεργάτες 

Ευτυχώς ο Υπουργός “λύγισε” και οι “ρεφορμιστές” κυριάρχησαν έναντι των “πρωτοπόρων”! Συμφώνησαν να στείλουν μια “Επιστολή Φωτιά” στον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη. 

Σιγά τι ζητήσανε; 

Να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα μισθώματα και να διατηρήσουν τις χειμερινές συνθέσεις. Τίποτα φοβερό και δύσκολο για τον Υπουργό. Να δώσει κι άλλα εκατομμύρια στους εφοπλιστές που δεν βγαίνουν και να καταδικάσει τους ναυτεργάτες στην ανεργία για λίγο ακόμη. Άλλωστε το έκανε και πέρσι ο Υπουργός. 

Τα αιτήματά τους θα γίνουν δεκτά. Όπως συνέβη και 12 μήνες πριν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία. 

Κρίμα και πάνω που θα άνοιγαν τα καφενεία που συχνάζουν οι ξέμπαρκοι ναυτικοί… Δεν υπάρχει πιο πρωτότυπο event από την πορεία εφοπλιστών με πανό και στιλιάρια να βροντοφωνάζουν ΚΕΝΑΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ…

Άκου δεν βγαίνουν… 

Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...