Ακτοπλόοι Εφοπλιστές: Στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης κατατάσσουν εαυτούς

Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης κατατάσσουν εαυτούς οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και το «πρασίνισμα» του ιταλικού στόλου.

Τα αίματα στην εφοπλιστική «πιάτσα» της Ελλάδας έχουν ανάψει. Μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, που εκπροσωπούν και τέτοια συμφέροντα, καταγγέλλουν ότι το κράτος αφήνει την ακτοπλοΐα «ανυπεράσπιστη» απέναντι στις «προκλήσεις» της «πράσινης» ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, με κίνδυνο να χαθεί …το πλοίο ειδικά στις γραμμές της Αδριατικής και μαζί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Βεβαίως, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις «μπουκώνουν» με φοροαπαλλαγές, προνόμια και «ζεστό» χρήμα τους εφοπλιστικούς ομίλους, που από τα κέρδη τους εξαρτάται αν και πότε θα ταξιδεύουν χιλιάδες επιβάτες και αν θα υπάρχει σύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα. Αντίστροφα, οι ναυτεργάτες δεινοπαθούν και οι επιβάτες ταλαιπωρούνται και υποφέρουν.

Τώρα όμως τα λεφτά είναι πολλά και κανένα τμήμα του κεφαλαίου δεν είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί από το να βουτήξει βαθιά το δάχτυλο στο «μέλι» του Ταμείου Ανάκαμψης. Και προκειμένου να το πετύχουν, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές (και όχι μόνο) επικαλούνται τον κίνδυνο απώλειας μεριδίων της αγοράς. Ξέρουν βέβαια καλά ότι «χτυπούν ανοιχτές πόρτες»: Μόλις πριν λίγες βδομάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνομολογούσαν την «εθελοντική φορολογία» τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να κλείνει το μάτι στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπόσχεται μια «πιο δίκαιη» κατανομή των κονδυλίων του. Σ’ αυτούς άλλωστε απευθύνεται το «δικαιοσύνη παντού», και όχι στον λαό.

Δείτε ακόμα...