Αλ. Τσίπρας: Μορατόριουμ, για την στήριξη του νέου «μνημονίου» του «Ταμείου Ανάκαμψης»

Τσίπρας

Την επαναδιατύπωση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για «μορατόριουμ» ώστε να ανακοπούν οι αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική, προέβαλλε ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κontra» την Δευτέρα. Η κυβέρνηση «θα έπρεπε να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσα, τουλάχιστον να είχε κηρύξει ένα πολιτικό μορατόριουμ ώστε να μην προκαλεί πολιτική και κοινωνική ένταση», δήλωσε. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε μια μικρή χρονική μετάθεση του αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού και όχι ματαίωσή του, αφού στηρίζει το κεφάλαιο και την προσπάθεια διεξόδου της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ του. Εξάλλου και τα σημερινά μέτρα της ΝΔ, πατούν στο δικό της έργο.

Προβαλλόμενος ως καλύτερος διαχειριστής της πολιτικής του κεφαλαίου , ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για την «απουσία συνεννόησης» και σε ό,τι αφορά τη διανομή του πακτωλού του «Ταμείου Ανάκαμψης», προσπαθώντας αφ’ ενός να προσεταιριστεί τμήματα της αστικής τάξης, και αφ΄ετέρου από τη σκοπιά των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνοδεύουν τις σχετικές εκταμιεύσεις.

Σε αυτή τη βάση, προσπάθησε να ταυτίσει τα λαϊκά συμφέροντα με αυτά των επιχειρηματικών ομίλων, αναφέροντας οτι ο πακτωλός χρημάτων [που θα βγει απο τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων], που θα δοθεί με προϋπόθεση και αντιλαϊκά μέτρα, οτι αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού. Ενώ είπε πως «φοβάμαι ότι το εργαλείο αυτό πάει στράφι και οι πόροι, οι πάρα πολύ σημαντικοί πόροι θα κατευθυνθούν σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (…) Μιλάμε για πόρους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δυναμική αναπτυξιακή». Κάλεσε το λαό να στηρίξει μια… αναθεώρηση του αντιλαϊκού σχεδίου λέγοντας πως «εμείς δεν θα τα εφαρμόσουμε. Εμείς θα τα ανατρέψουμε με την ψήφο του ελληνικού λαού και θα ζητήσουμε αναθεωρημένο πρόγραμμα στην Κομισιόν».

Με αυτό ως βάση, δεδομένο ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε σε κραυγές, όπως ότι η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση και ούτε σταθερή στρατηγική, όπως είπε. Και αυτή είναι η χειρότερη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο αστικό πολιτικό σύστημα. Γιατί η αστική εξουσία έχει και κυβέρνηση και στρατηγική, την οποία υλοποιεί τόσο σήμερα η ΝΔ όσο και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα. Είναι όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στην επέκταση των Αμερικανικών βάσεων, τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης μέσω της ΕΕ-ΝΑΤΟ, στην αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ισχυρίστηκε πως «η χώρα αναβάθμισε τη γεωπολιτική της θέση στην πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε πίσω της τη θετική Συμφωνία των Πρεσπών που κάποιοι τότε πολέμησαν για πολιτικούς λόγους».

Για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στα πλαίσια του ρεαλισμού» και ότι «θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα», ενώ όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές Πολάκη, διαχώρισε τη θέση του με τη φράση «δεν είναι η ΝΔ παράταξη δοσιλόγων όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα, όπως μας έχουν κατηγορήσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...