Χτες στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης για το περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας αφού προσπάθησε να δείξει το φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο του κόμματος του- σε αντίθεση με τα έργα που έκανε ως κυβέρνηση τα οποία συνεχίζει η ΝΔ, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του από την διαδικασία της ψηψοφορίας του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες του λαού, και σε αυτόν τον τομέα.
Όσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Όχι για την επιχειρηματικότητα της αρπαχτής. Γιατί το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση
Αλέξης Τσίπρας
Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα μιας υποτιθέμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Εγκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι προωθεί την εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», «μη βιώσιμης» ανάπτυξης, δημιουργώντας συνθήκες «ανασφάλειας δικαίου» για τους «σοβαρούς επενδυτές», με συνέπεια «οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών να πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαχωριστική γραμμή είναι η σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και όχι η “αρπαχτή” επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, όχι το κυνήγι του κέρδους που είναι ο εχθρός του περιβάλλοντος, είτε είναι σοβαρό είτε είναι της “αρπαχτής”.
Η λεγόμενη “πράσινη οικονομία” της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, στοχεύει στο να δοθεί διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια σε νέους τομείς δράσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως και η ΝΔ επιχειρούν και σε αυτό τον τομέα, να βρουν κερδοφόρες διεξόδους σε αυτά, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο κομμάτων, αφορά στο ποιος και με ποιους όρους μπορεί καλύτερα να το διασφαλίσει.
Ο Αλ. Τσίπρας, έκανε κριτική στον πρωθυπουργό πως δεν αντιλαμβάνεται ότι η διατήρηση της ΔΕΗ στο δημόσιο έλεγχο, μπορεί να δράσει σαν καταλύτης για την καπιταλιστική ανάπτυξη, «υλοποιώντας σύνθετα έργα και φέρνοντας νέες ξένες επενδύσεις», ως «παγοθραυστικό» δηλαδή για το άνοιγμα των νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Κι ενώ, όπως είπε, επικαλούμενος τις χρεοκοπημένες κεϋνσιανές συνταγές για την ενίσχυση του κεφαλαίου, «σε όλη την Ευρώπη αλλάζει η κατεύθυνση. Έχει αρχίσει να εκτιμάται η σημασία της δημόσιας παρουσίας και ελέγχου επί των βασικών υποδομών».
Ο Αλ. Τσίπρας, προφανώς “ξέχασε” την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πήγε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης».
Είναι γνωστό ότι αυτή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων σχετικά με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιήθηκε για να μπουν ιδιώτες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα πανάκριβο ρεύμα για το λαό και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με το να φυτρώνουν αιολικά πάρκα σε κάθε βουνοπλαγιά, σε ορεινούς όγκους, με το να δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων ρευμάτων, άρα με πλημμυρικά φαινόμενα. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταστρέφουν μορφές οι οποίες αποδεδειγμένα αναπτύσσουν και βοηθούν το περιβάλλον, όπως είναι η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Και αυτό γιατί δεν συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες.
Παρουσίασε την δική του “αντιπεριβαλλοντική” πολιτική ανοίγοντας νέους τομείς δράσης του κεφαλαίου στο περιβάλλον, όπως την «απαλλαγή» των ομίλων από ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη προσφορά σε επιχειρηματικούς ομίλους «οικοπέδων» για εξόρυξη υδρογονανθράκων όπου υπάρχουν περιοχές NATURA, την εγκληματική πολιτική στους ΧΥΤΑ κ.ο.κ., ως «προοδευτικές εκσυγχρονιστικές τομές». Μέτρα πάνω στα οποία πατά σήμερα η ΝΔ και τα συνεχίζει. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τα απορρίμματα και τη δημόσια υγεία. Να θυμίσουμε οτι ο ΧΥΤΑ Φυλής, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως μια υγειονομική βόμβα στην Αττική, είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σήμερα, που συνεχίζει προχωρώντας και σε νέο έγκλημα στο Γραμματικό.
Ενω στρατηγικά συμπλέουν, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να δημιουργήσει και εδώ τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Αναφέρθηκε για «δύο υποδείγματα» που συγκρούονται, της «βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης» κι αυτό «του κυρίαρχου, γνώριμου μοντέλου υπερεκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας».
«Υποδείγματα» με… κοινό παρονομαστή τη στρατηγική της ΕΕ για το λεγόμενο Green Deal, την οποία εκθείασε ο Αλ. Τσίπρας, προτείνοντας αλλαγή διαχειριστή της ίδιας αυτής στρατηγικής, δηλαδή «μια άλλη κυβέρνηση».
Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης
ℹ️ Με πληροφορίες από Ριζοσπάστη
ag