«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»: Άσκηση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή φορέων και του… “Πολιτικού Τομέα”

EUROKINISSI

Το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει ότι από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2022 διεξάγεται η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22» σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Η «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22» η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, είναι Εθνική Διακλαδική Άσκηση (ΕΔΑ) μεγάλης κλίμακας με ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα σε όση έκταση απαιτείται.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με επικίνδυνη τροπή μετά και την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ενώ φουντώνουν οι νέες «προτροπές» – απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και ΝΑΤΟικές δηλώσεις για απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Μεταξύ των χωρών που συνδράμουν με στρατιωτικά μέσα και η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, κλιμακώνονται οι προκλήσεις και οι εκκλήσεις για επώδυνες «διευθετήσεις» στα ελληνοτουρκικά υπό αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία, τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με αιχμή την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

• Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.

• Η δοκιμή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στην σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

• Η δοκιμή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

• Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την δοκιμή των Εθνικών Σχεδίων.

Δείτε ακόμα...