Αλεξανδρούπολη: Γέμισε από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Για άλλη μια φορά η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της γέμισε από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Έδεσαν εκ νέου στο λιμάνι της γιγαντιαία φορτηγά πλοία του ευρωατλαντικού άξονα, φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας στρατιωτικά μέσα και εφόδια.

Στις 18 Ιούλη έδεσε στο λιμάνι το αμερικανικό «Ocean Freedom», φορτώνοντας μέρος από εκατοντάδες στρατιωτικά άρματα, άλλα οχήματα και ελικόπτερα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στην αλυσίδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21», η οποία έφερε και άπλωσε στα Βαλκάνια και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί στις 13 Ιούλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «Green Cove», το οποίο πήρε μέρος του όγκου αυτού που διεκπεραιώνεται όλο αυτό το διάστημα από την Αλεξανδρούπολη προς και από το ευρωπαϊκό πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – όλος αυτός ο οπλισμός που φορτώνεται σε πλοία τα οποία πιάνουν Εβρο διαδοχικά όλον αυτόν τον καιρό, το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 8 αμαξοστοιχίες από τη Ρουμανία, αλλά και με δεκάδες φορτηγά από την Πολωνία.

Παράλληλα σε μια συνδυασμένη προσέγγιση και διεκπεραίωση χτες έπιασε Αλεξανδρούπολη και το βρετανικό οχηματαγωγό «Eddystone» και ξεφόρτωσε υλικό και εφόδια για το βρετανικό κλιμάκιο που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι, συντονίζοντας τις αφίξεις και αναχωρήσεις ευρωατλαντικών δυνάμεων. Κατόπιν το πλοίο απέπλευσε με προορισμό τη Λεμεσό.

Για το λόγο αυτό εξάλλου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ χαιρέτησε αυτή την δραστηριότητα, μιλώντας σε ανάρτησή του για «άλλη μια πολυάσχολη μέρα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς βλέπουμε δύο μεγάλους στρατιωτικούς μεταφορείς να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν ταυτόχρονα – επιβεβαιώνοντας ξανά τις δυνατότητες αυτού του στρατηγικού λιμανιού». Οτι δηλαδή η Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασικό κόμβο διεκπεραίωσης και logistics των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια χρήση που αναμένεται να διευρυνθεί και παραπέρα με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ετοιμάζονται να υπογράψουν τους επόμενους μήνες.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...