Αλεξανδρούπολη: Λιμάνι της ειρήνης και όχι των Αμερικανών

Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 Πηγή: EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Τον πόλεμο στην πόρτα μας φέρνει η απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων  με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από 24 Φλεβάρη στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve».

Η περιοδική ανάπτυξη Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ανά 9 μήνες, συνεχίζεται για 7η συνεχή χρονιά από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014, με 6.000 στρατιώτες να παίρνουν θέσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της δύναμης αποτελεί η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB, με συμμετοχή σε δολοφονικες επιχειρήσεις, σε Ιράκ και Αφγανιστάν).

Στο μάτι του κυκλώνα των Αμερικανονατοϊκών επίσης βρίσκεται το επόμενο εξάμηνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της γιγαντιαίας αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης “DEFENDΕR EUROPE 2021”, και τη μεταφορά περίπου 31.000 στρατιωτών, με επίκεντρο τον Εύξεινο Πόντο και τα Βαλκάνια.

Τα διάφορα σενάρια της άσκησης θα εξελιχθούν σε 14 χώρες, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βαλτική μεταξύ των οποίων και της  Ελλάδας.

Τουλάχιστον 6 διαδοχικές καραβιές με στρατιωτικο-πολεμικό υλικό αναμένετε να φτάσουν τους επόμενους μήνες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη «πρόβα πολέμου» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, καθώς  έχουν στραμμένες της κάννες στη Ρωσία, ενώ παράλληλα στέλνουν «μήνυμα» και στην Κίνα, για το ποιος κάνει «κουμάντο» στην περιοχή.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η προηγούμενη “Defender Europe 2020″ χρεώθηκε ως η τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Ωστόσο, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και  τα αποτελέσματα του «στρατηγικού διαλόγου» με τις ΗΠΑ, της ΝΔ σε συνέχεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας χρησιμοποιούνται οι υποδομές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως ορμητήριο πολεμικών ασκήσεων και επιχειρήσεων, ενώ δεν λείπουν και οι ψίθυροι για τη μετατροπή του σε μια «μίνι Σούδα».

Επιπλέον  τα επιχειρήματά της κυβέρνησης  περί «ασφάλειας και σταθερότητας» από την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων  καταρρέουν καθημερινά.

Αρκεί, και μόνο το γεγονός ότι, παρά την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, τα τουρκικά πλοία σουλατσάρουν στο Αιγαίο.

Ενώ παράλληλα δεν λείπουν οι συνεκπαιδεύσεις Τουρκίας και Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπως η πρόσφατες «Dynamic Manta 2021» στην περιοχή της Σικελίας (22/2) και η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Poseidon 21» (28/2) στη Μαύρη θάλασσα.

Άρα τα περί «ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας» είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, όταν ο στόχος της «διατλαντικής συνοχής» είναι που δίνει «αέρα» στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. 

Συνεπώς καμία ασφάλεια δεν μπορεί να νιώθει ο ελληνικός λαός, όταν, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, «κονταροχτυπιούνται» μονοπωλιακοί κολοσσοί για την Ενέργεια, και τους δρόμους μεταφοράς, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Στην πράξη ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή μας  βαθαίνει ταυτόχρονα με την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
  • Να μη μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών φονιάδων.
  • Κανένας Έλληνας φαντάρος ή Στελεχος των ΕΔ να μη διατεθεί στην εξυπηρέτηση των Αμερικανο- ΝΑΤΟϊκών.
  • Να αποχωρήσουν τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις ασκήσεις των φονιάδων των λαών.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα

Δείτε ακόμα...