Αλεξανδρούπολη: Σχεδιασμός για αξιοποίηση του λιμανιού και από τον γαλλικό στρατό

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Δίωρη τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), με αξιωματικούς του Κέντρου Υποστήριξης Στρατηγικών Μεταφορών & Εφοδιασμού των Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του ΟΛΑ, Κ. Χατζημιχαήλ, η σύσκεψη είχε σκοπό την έναρξη της χρήσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης και από τον γαλλικό στρατό, 8 μήνες μετά την πρώτη διερευνητική επαφή που είχε πραγματοποιηθεί.

«Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει από τις 28 Σεπτεμβρίου 2021 συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία σε Άμυνα και Ασφάλεια. Μάλιστα το άρθρο 2 της Συμφωνίας αναφέρει: “Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΛΑ στην ανάρτησή του.

Πρόκειται για ακόμα ένα σκαλοπάτι στη μεγάλη σκάλα της εμπλοκής της χώρας και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας θα προστεθούν στη λίστα των ευρωατλαντικών κρατών που έχουν μετατρέψει το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα στρατόπεδα και άλλες υποδομές και εγκαταστάσεις του Έβρου σε ορμητήριο πολέμου, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλη, σε έγγραφα του ουκρανικού στρατού που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αναφερόταν ότι μία ομάδα στελεχών Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μικρότερη των 100 ατόμων από κράτη – μέλη του, ανάμεσά τους και της Γαλλίας, βρισκόταν ήδη στο έδαφος της Ουκρανίας. Την πληροφορία είχε διαψεύσει η γαλλική κυβέρνηση στη «Le Monde».

Έναν μήνα μετά, τον Μάη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε δεσμευτεί να συνεχίσει την «πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική» υποστήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι «για όσο χρειαστεί» κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Παρίσι με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Σε κοινή τους δήλωση, είχε αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα η Γαλλία θα αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ταγμάτων του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα.

Στις αρχές του Ιούλη, η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε με ψηφοφορία στη Βουλή τη μεγαλύτερη αύξηση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες, εξασφαλίζοντας 413 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του οπλοστασίου τους.

Δείτε ακόμα...