Αλεξανδρούπολη: Σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται η μεγάλη φωτιά

Σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι σε δύσβατη και πευκόφυτη περιοχή. 

Το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνουν και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό «θα είναι μία δύσκολη νύχτα με ριπές ανέμου 7-8 μποφόρ».

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι ανάμεσα στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς τα δυτικά.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Λουτρός, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό και Άνθεια, ενώ μήνυμα 112 εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς.

Από τη φωτιά έχουν καεί σπίτια και καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, έχουν κινδυνεύσει θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι μόνοι τους δίνουν τη μάχη για να σώσουν το βιος τους, με λάστιχα και ότι άλλα μέσα διαθέτουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ΕΚΑΒ παρέλαβε και μετέφερε ηλικιωμένους που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Ο κίνδυνος για ατύχημα μεγάλης έκτασης, με ανυπολόγιστες διαστάσεις, θεωρείται υπαρκτός καθώς στην περιοχή Αγνάντια, όπου μαίνεται η φωτιά, υπάρχει μια βιοτεχνία παρασκευής φυσιγγίων, ενώ στα δύο χιλιόμετρα Δυτικά βρίσκεται το βαλβιδοστάσιο του ΤΑΠ.

Στο μέτωπο της φωτιάς και συγκεκριμένα στο χωριό Αγνάντια, βρίσκεται αυτή την ώρα κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Διονύσης Κλάδης με δήλωσή του καλεί «άμεσα να ενισχυθούν οι δυνάμεις. Να διατεθούν άμεσα όλες οι δυνάμεις, που απαιτούνται τα εναέρια και επίγεια μέσα, ώστε να ελεγχθεί άμεσα το μέτωπο της φωτιάς γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Υπάρχει φόβος για ατύχημα μεγάλης έκτασης».

Τηλεφωνική παρέμβαση στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια έκανε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να διατεθούν επιπλέον δυνάμεις προκειμένου να ελεγχθεί η φωτιά και να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό της περιοχής.

Δείτε ακόμα...