Αλεξανδρούπολη: Στο επίκεντρο άλλης μιας αμερικανικής αποστολής

Δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ - Ιούνιος 2022
Φώτο Αρχείου / Δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ – Ιούνιος 2022

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε χτες 11μελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού «δικτύου» «Business Executive for National Security» (ΒΕΝS – στελέχη επιχειρήσεων που κάνουν μπίζνες με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και άλλα τέτοια «ευαγή» ιδρύματα των ΗΠΑ).

Οι Αμερικανοί είχαν τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις στην Αθήνα, καθώς «τρέχουν» μια σειρά εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ μετέβησαν στον ακριτικό λιμένα – βασικό ενεργειακό κόμβο, όπως και σημείο διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τη μέρα που αναμένονταν να κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το λιμάνι.

Στην επίσκεψή τους συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε: «Με ικανοποίηση συνόδεψα μια εντυπωσιακή αντιπροσωπεία του BENS.org στην Αλεξανδρούπολη με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει αυτό το λιμάνι στη διασφάλιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, βοηθώντας την Ελλάδα να ηγηθεί στην ενεργειακή διαφοροποίηση της περιοχής και (να αποτελέσει) βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα».

Αμερικανοί και Α/ΓΕΕΘΑ μετέβησαν και στα κεντρικά του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για συνάντηση με τη διοίκηση. Ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κων. Χατζημιχαήλ, διέχεε κατόπιν ότι «η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών μετασχηματισμών και συζητήσεων/αναθεωρήσεων για τη διεθνή ασφάλεια και τις μεταφορές, αλλά και σε μία κρίσιμη ημέρα για το μέλλον του αναβαθμισμένου γεωπολιτικά λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς σήμερα (σ.σ. χτες) εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το Σάββατο η ΝΑΤΟικής κοπής άσκηση «FALCON LEAP – 22», που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Τσεχία.

Δείτε ακόμα...