Αλεξανδρούπολη: Στο λιμάνι το μεταγωγικό «USNS Yuma»

USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / το USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού / Πηγή: USNAVY

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από χθες αγκυροβολημένο το μεταγωγικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Yuma», το οποίο αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη βάση θανάτου. Το πλοίο θα μείνει στην Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Δευτέρα.

Το «Yuma» έδεσε στην Αλεξανδρούπολη, επιστρέφοντας από αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην κόντρα τους με τη Ρωσία.

Το «Yuma» -ηλικίας μόλις 5 ετών- είναι ταχύπλοο πλοίο τύπου «Catamaran», υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600 τόνων φορτίου και 312 ανθρώπων. Έχει μήκος 103 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 43 κόμβων, αποτελώντας μια από τις αιχμές των επιχειρήσεων μεταφοράς στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες.

Η παρουσία του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θεωρείται ως προπομπός της μεγαλύτερης επιχείρησης μεταφοράς ελικοπτέρων και υλικών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εκτός από τη μεταφορά στρατευμάτων προς τα σύνορα με τη Ρωσία, θα πραγματοποιηθεί και η στελέχωση του στρατοπέδου «Γιαννούλη». Το τελευταίο που θα παραχωρηθεί στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις βάσει της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Δείτε ακόμα...