Αλεξανδρούπολη: Σωματεία, φορείς και προσωπικότητες στηρίζουν την εκδήλωση ενάντια στην παρουσία ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή

Αφίσα Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ΝΑΤΟϊκή βάση της Αλεξανδρούπολης και στην ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης στις 27 Νοέμβρη 2021

Επιστολές στήριξης της εκδήλωσης που διοργανώνεται με θέμα την ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης έχουν φτάσει στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα και θα γίνει το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Θα μιλήσουν η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Ροΐδης, ναύαρχος ε.α., ο Χατζή Άλη Άλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου και η Εύα Βλισίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Συμμετέχουν στην εκδήλωση

Καθημερινά αυξάνονται οι αποφάσεις σωματείων και φορέων που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή:
1. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
2. Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας
3. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου
4. Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
5. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου
6. Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης
7. Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης
8. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
9. Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης
10. Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (Μέλος ΟΓΕ)
11. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας
12. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Π.Ε. Καβάλας – Θάσου
13. Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας
14. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας
15. Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας
16. Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας
17. Σύλλογος Γυναικών Καβάλας (Μέλος της ΟΓΕ)
18. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης
19. Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης
20. Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
21. Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης
22. Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Προσυπογράφουν το κάλεσμα

Με δηλώσεις τους προσυπέγραψαν το κάλεσμα η Μαρία Παπαδοπούλου, μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας Μηχανικών του Δημοσίου, ο Γιάννης Κανάκης, μουσικός, ο Γιάννης Εριφυλλίδης, δικηγόρος, η Χρύσα  Παπαδοπούλου, μουσικός, ο Τάσος Καλαφάτης, μουσικός.

Επιστολές στήριξης

Βασίλης Μπέλλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ

«Η χώρα μας έχει μπει πλέον για τα καλά στον ρόλο του γεωπολιτικού ”μεντεσέ”, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως κυνικά ομολόγησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία απέραντη αμερικανική βάση, σε ένα ορμητήριο της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των Αμερικανών με βάση την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Το οργανωμένο εργατικό κίνημα, οι σύλλογοι, οι φορείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βλέπουνε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, όσο κι αν διάφοροι ”καλοθελητές” θέλουν να μας πείσουν για τα οφέλη που θα έχει η χώρα από μία τέτοια συμμαχία. Ο λαός δεν θα έχει κανένα κέρδος αν μπει κάτω από ξένη σημαία: Απλά θα έρθει να πληρώσει τα σπασμένα. Με βάση τα παραπάνω, στηρίζω την εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, για να διώξουμε τους μακελάρηδες από την περιοχή και καλώ την τοπική κοινωνία να την πλαισιώσει».

Δημήτρης Σερμπέζης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Έβρου

«Η Ιστορία μάς έχει δείξει πολλές φορές πως όταν συγκεντρώνονται στρατός και όπλα σε μια περιοχή αυτό δεν είναι ποτέ για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Πολύ δε περισσότερο όταν τα όπλα αυτά και ο στρατός είναι των ΗΠΑ που έχει ανάψει τη φωτιά του πολέμου σε δεκάδες περιοχές σε όλο τον πλανήτη για να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Ο λαός της Αλεξανδρούπολης, της Θράκης δεν είναι τόσο αφελής να πιστέψει τα μυθεύματα της κυβέρνησης ότι έρχονται οι Αμερικανοί, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, γιατί νοιάζονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας μας.

Το αντίθετο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στην περιοχή. Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε επίσης ότι ενώ ξοδεύονται ευρώ με το τσουβάλι για την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας, όταν ζητάμε να χτιστεί κανένα σχολείο, όταν ζητάμε να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας, όταν ζητάμε αύξηση των άθλιων κατώτατων μισθών η απάντηση είναι πάντα: Λεφτά δεν υπάρχουν.

Αν θέλουμε λοιπόν ειρήνη, ασφάλεια και προοπτική για τον τόπο μας, θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο μας».

Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος – συγγραφέας

«Η Αλεξανδρούπολη, μια πόλη με βίο βραχύτερο από τους δύο αιώνες ανεξαρτησίας που γιορτάζει η χώρα, βρίσκεται βάσει των γενικότερων εξελίξεων στο κρισιμότερο σημείο καμπής από τη δημιουργία της. Το οξύμωρο, όμως, είναι ότι όλα βαίνουν ολοταχώς ερήμην των κατοίκων της! Μια τέτοια διαπίστωση είναι φυσικό να μας προβληματίζει για το αφύσικο του πράγματος. Ιδίως όλους όσοι από εμάς θυμόμαστε το έντονο ενδιαφέρον και την ανησυχία πολιτών και φορέων, όταν προ ετών συζητούσαν, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν, αλλά πάντως συσκέπτονταν στη βάση συλλογικών δικαιωμάτων και δράσεων. Είτε αυτό είχε να κάνει με τη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων, είτε με την εγκατάσταση ρυπογόνου εργοστασίου κονσερβοποιίας, είτε με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, είτε με την εξόρυξη χρυσού. Αν μη τι άλλο διότι ο διάλογος “ως μορφή επικοινωνίας ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων υπήρξε κατάκτηση των Ελλήνων” ως είθισται να λέμε όλοι μας αυτάρεσκα.

Έτσι έχοντας κατά νου και την προτροπή του ποιητή (Ο. Ελύτης) “με τον καιρό να είναι κόντρα, είναι όντως τιμή να πετάς…”, η δημόσια κατάθεση σκέψεων για την πόλη μας και το μέλλον της σε διαλεκτική βάση θαρρώ πως επιβάλλεται ενόψει της δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

Οι άνθρωποι δεν μοιάζουν απλώς με τις πόλεις τους, όπως είχε πει παλαιότερα ένας διάσημος αρχιτέκτονας, οι άνθρωποι ΕΙΝΑΙ οι πόλεις τους. Οπότε προκύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα:

Θέλουμε την Αλεξανδρούπολη βάση ειρηνικών έργων, Πολιτισμού, Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών ή βάση μιλιταριστικών, επεκτατικών, πολεμικών ιδεωδών και ενεργειών;

Θέλουμε να προστατέψουμε τους σπάνιους βιότοπους και το φυσικό περιβάλλον της Θράκης, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ή σε συνθήκες πανθομολογούμενης κλιματικής αλλαγής αντί να αφυπνιστούμε, αποδεχόμαστε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με δραστηριότητα άκρως επιβαρυντική και επικίνδυνη για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους;

Θέλουμε το περιλάλητο πλεονέκτημα της διασυνοριακότητας της περιοχής μας στη βάση των σχέσεων σεβασμού, καλής γειτονίας, επικοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους λαούς ή στη βάση πολεμικών αντιπαραθέσεων, εριστικότητας, αντιπαλότητας, αντιτιθέμενων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και αναπόφευκτων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων;

Θέλουμε ένα ανασφαλές μέλλον στη βάση του ιστορικά έωλου επιχειρήματος περί της ασφάλειας που παρέχει μια στρατιωτική ευρωατλαντική υποδομή -η οποία σημειωτέον με την εγκατάστασή της παύει να θεωρείται ελληνικό έδαφος με την ισχύ καθεστώτος ετεροδικίας- ή θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ελεύθεροι στον τόπο μας δίχως αυτός να τελεί υπό ξένη κατοχή και να είναι ο πρώτος στόχος σε πιθανή σύρραξη;

Θέλουμε να εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συναίνεση, αποδοχή και φόβος η ΜΗ έκφραση της γνώμης και της ανησυχίας μας για τα σχέδια που απεργάζονται για εμάς χωρίς εμάς ναρκοθετώντας οι ίδιοι με αυτή τη στάση μας το μέλλον των παιδιών μας ή αρνούμαστε να γίνουμε φόρου και φόβου υποτελείς και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο συλλογικοτήτων και ευρύτερων συναινέσεων;

Θέλουμε ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ και να πάρουμε θέση στη βάση δημοκρατικών αρχών επιστρέφοντας ανεπίδοτο το φόβο και την ανασφάλεια ή στη βάση του “Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος/ σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο/ Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι/ Κατάπιαμε τη γλώσσα μας/ και μαζευτήκαμε πολλοί, μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!” (Αζίζ Νεσίν);

Ε, λοιπόν, τώρα είναι η ώρα!».

Πέτρος Τεπερίδης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

«Στηρίζω την εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη και χαιρετίζω τα δεκάδες σωματεία και φορείς που συμμετέχουν.

Έχουν τεράστιες ευθύνες, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ενάντια σε ανταγωνιστικά συμφέροντα, όπως αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη, όλην την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας θύτης απέναντι σε άλλους λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τους.

Δεν θα αποδεχτούμε ο λαός μας να γίνει θύμα αντιποίνων.

Αλεξανδρούπολη, λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Άγγελος Κασαστογιάννης, εργαζόμενος στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας – αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ

«”Εξω οι βάσεις του θανάτου”. Επίκαιρο όσο ποτέ. Η Ιστορία έχει δείξει πως όπου ενεπλάκησαν αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις μόνο ασφάλεια δεν ήρθε για τον λαό. Το επιβεβαιώνουν οι λαοί της Κύπρου, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Συρίας και ο κατάλογος συνεχίζεται. Μην περιμένουμε τη σειρά μας. Είναι ανάγκη ο λαός της περιοχής να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Η αμερικανική δύναμη, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα, μόνο σαν μαγνήτης θανάτου λειτουργεί για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Όλοι και όλες το Σάββατο 27 Νοέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης».

Δείτε ακόμα...