Αλεξάντερ Γκρούσκο: «Η Ρωσία θα λάβει μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ»

Grushko TASS
Grushko υπουργός αναπληρωτής εξωτερικών Ρωσίας TASS

Η Μόσχα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και άμυνας εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη στο TASS ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

“Είναι σαφές ότι τα σύνορά μας με τη Φινλανδία έχουν μήκος 1.300 χλμ. Αυτό θα σημάνει μια ριζική αλλαγή στη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση και είναι κατανοητό ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα ασφάλειας και άμυνας που θα κρίνουμε απαραίτητα. Αυτή είναι η ουσία της στρατιωτικής ανάπτυξης», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είμαι έτοιμος να πω εάν αυτό το σενάριο [η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ]είναι πραγματικό ή όχι», απάντησε στην αντίστοιχη ερώτηση.

«Για δεκαετίες, το ουδέτερο καθεστώς αυτών των κρατών είχε εξασφαλίσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε εκείνη την περιοχή που ήταν περιοχή ειρήνης και συνεργασίας και, κυρίως, μια πολύ αξιόπιστη πλατφόρμα για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας μαζί μας» είπε ο Γκρούσκο.

Το ουδέτερο καθεστώς της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν εμπόδισε με κανέναν τρόπο αυτά τα κράτη να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά να γίνουν μέλη της, επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Με βάση λογικούς προβληματισμούς και ζωτικά συμφέροντα των λαών που ζουν στη βόρεια Ευρώπη, η σημερινή κατάσταση πρέπει να διατηρηθεί, τόνισε ο Γκρούσκο.

«Διαφορετικά, αυτό θα επιδεινώσει σοβαρά τη στρατιωτική κατάσταση και θα επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες που πρέπει να αποφευχθούν», προειδοποίησε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές της Μόσχας με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη στον απόηχο των συνεχιζόμενων συζητήσεων σε αυτές τις χώρες για την πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Γκρούσκο επεσήμανε ότι «οι διπλωματικές επαφές διατηρούνται πάντα και υπάρχουν πρεσβείες. Αλλά η Σουηδία και η Φινλανδία ανήκουν στις χώρες που έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις και συμμετέχουν στην αντιρωσική εκστρατεία που εξαπολύεται απότη Δύση. Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα».

Η εφημερίδα Times ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενη πηγές ότι και οι δύο χώρες ενδέχεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Φινλανδία αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και να ακολουθήσει η Σουηδία. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και σε αυτήν την περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει λόγος για το καθεστώς της περιοχής της Βαλτικής χωρίς πυρηνικά».

Δείτε ακόμα...