Αλγέρι: Ξεκίνησε η 31η Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου

Συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου
Φώτο Αρχείου / Συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου (Arab League)

Ξεκίνησε χτες στο Αλγέρι η διήμερη 31η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 2019.

Ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος ολοκληρώνει σήμερα τη σύνοδό του στη σκιά της επιδείνωσης της ζωής των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες χώρες – μέλη (Μπαχρέιν, ΗΑΕ) αλλά και των περιφερειακών ανταγωνισμών, όπως αυτοί ανάμεσα στην Αλγερία και το Μαρόκο για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας, μία πρώην ισπανική αποικία που το Μαρόκο διεκδικεί ως συνέχεια της εδαφικής του επικράτειας. Επίσης, η σύνοδος πραγματοποιείται στο φόντο των σφοδρών ενεργειακών ανταγωνισμών αλλά και των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της ΕΕ που επιχειρεί τη λεγόμενη «απεξάρτησή» της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων LNG και των αραβικών χωρών που παράγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως η Αλγερία, η οποία φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΑΕ η Συρία τελικά δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο στο Αλγέρι καθώς η παραμονή της στον Αραβικό Σύνδεσμο έχει «παγώσει» μετά την έναρξη του πολέμου το 2011

Δείτε ακόμα...