Αλγερία: Ανέστειλε τη «Συνθήκη φιλίας καλής γειτονίας και συνεργασίας» με την Ισπανία

Χάρτης Αλγερίας
Χάρτης Αλγερίας / Πηγή: Encyclopædia Britannica, Inc.

Τη «Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας» που σύναψε το 2002 με την Ισπανία, ανέστειλε χτες η Αλγερία. Αφορμή έδωσε η επιλογή της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να στηρίξει το σχέδιο του Μαρόκου για την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας.

Εκτιμώντας ότι η νέα θέση των ισπανικών αρχών συνιστά «παραβίαση των νομικών, ηθικών και πολιτικών τους υποχρεώσεων», η Αλγερία (που στηρίζει επί δεκαετίες το Κίνημα Πολισάριο που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας) «αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που σύναψε στις 8 Οκτωβρίου 2002 με το Βασίλειο της Ισπανίας και που πλαισίωνε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η «Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας» με την Ισπανία προέβλεπε την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό, εκπαιδευτικό και αμυντικό τομέα.

Δείτε ακόμα...