«Αλλα λόγια… » από την Γερμανίδα ΥΠΕΞ για τις αποζημιώσεις

Ύψωση της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη των Αθηνών - 27 Απριλίου 1941
Φώτο Αρχείου / Ύψωση της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη των Αθηνών – 27 Απριλίου 1941

«”Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” για τις γερμανικές επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας για τα κατοχικά εγκλήματα των ναζί σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας μας γενικότερα, ήταν όσα ακούσαμε κατά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ ΟΔ Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, πριν λίγες μέρες στην Αθήνα», καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της.

Οπως σημειώνει: «Η κ. Μπέρμποκ ξόφλησε… αναλαμβάνοντας, απλώς, το βάρος της “ηθικής ευθύνης” – όπως έκαναν και άλλοι Γερμανοί κυβερνητικοί και πολιτειακοί παράγοντες προηγούμενα», ενώ αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της Γερμανίας επεσήμανε: «Είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας». Τέλος, είπε: «Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε από κοινού και να κατατάξουμε τα εγκλήματα που ακόμα δεν έχουν τύχει επεξεργασίας (!). Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία».

«Μεγάλη η χάρη της που αναγνωρίζει και το άδικο», σχολιάζει σκωπτικά η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η οποία επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας απλώς υπενθύμισε πως υπάρχει και αυτό το θέμα…

Και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, εδώ προβάλλουν οι σοβαρές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ όχι μόνο γιατί δεν διεκδίκησαν μέχρι σήμερα, στην πράξη, τις οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά, επιπρόσθετα, και γιατί με τις πράξεις και κυρίως τις παραλείψεις τους δίνουν προσχήματα στη γερμανική πλευρά για να συνεχίζει την προκλητική τακτική άρνησης της ικανοποίησης του δίκαιου και απαράγραπτου δικαιώματος – απαίτησης του λαού μας για την πληρωμή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.

Είναι απαράδεκτο και απόλυτα κατακριτέο, επίσης, το γεγονός πως τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμφωνούν και επιτρέπουν τη λειτουργία των “γερμανικής κοπής” Ιδρυμάτων και του Προγράμματος “Μνήμες Κατοχής” (MOG), που προωθεί η γερμανική πλευρά με στόχο την άμβλυνση της μνήμης του λαού μας για τα ναζιστικά εγκλήματα και την υπονόμευση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Και αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον λαό μας και προσβολή για τα θύματα του ναζισμού ότι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης (δήμαρχοι προσκείμενοι στο κυβερνητικό κόμμα και όχι μόνο) και κάποιοι διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι, εξωραΐζουν, συμμετέχουν και προπαγανδίζουν τέτοιες δράσεις που προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού αλλά και γενικότερα τον λαό μας που υπέστη τα πάνδεινα από τον ναζί κατακτητή».

Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τις ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων που σκόπιμα αποφεύγουν να διεκδικήσουν τις αναγνωρισμένες από διεθνείς διασκέψεις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδας για τις γερμανικές επανορθώσεις. Ακόμα πρέπει να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των απαράδεκτων σκοπών που προωθούνται με τη συνδρομή ημετέρων και προθύμων της εξουσίας, εκλεγμένων ή μη, που προσφεύγουν στα λογής γερμανικής κοπής προγράμματα που υπονομεύουν το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού. Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που αντιπροσωπεύουμε και εκφράζουμε τον κόσμο της ΕΑΜικής Αντίστασης, τους/τις μαχητές/τριες του ΔΣΕ, τους Φίλους και Απογόνους της Αντίστασης, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Δείτε ακόμα...