Αλβανία: Απορρίφθηκε και νέο αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη

Το ειδικό δικαστήριο για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος των Τιράνων απέρριψε και σήμερα, νέο αίτημα των συνηγόρων του Φρέντη Μπελέρη για προσωρινή αποφυλάκιση, προκειμένου να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας. Οι δικηγόροι πρότειναν να επιβληθούν σε βάρος του ομογενή δημάρχου άλλα περιοριστικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι θα λήξει η προθεσμία για την ορκωμοσία του.

Σε ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου «δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και το σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές Αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα».

Ο Φρέντη Μπελέρης συνελήφθη δύο μέρες πριν τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου που έγιναν στην Αλβανία, κατά τις οποίες εκλέχτηκε νέος δήμαρχος Χειμάρρας. Παραμένει έκτοτε προφυλακισμένος, περιμένοντας να δικαστεί κατηγορούμενος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Οι αρχές αρνούνται την αποφυλάκισή του, έστω για να ορκιστεί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο σημερινό άτυπο δείπνο του Έλληνα πρωθυπουργός με ηγέτες των Βαλκανίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από το στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε» προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος δεν θα παραβρεθεί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δημοσιεύματα εμφάνιζαν τις διαφορές Ελλάδας – Αλβανίας (και το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής του στη Χάγη) να απασχόλησε και πρόσφατη συζήτηση που είχαν ο Ράμα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, κατά τις πρόσφατες πολυήμερες διακοπές της Μελόνι στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις συμμετείχε και η Σέρι Μπλερ (σύζυγος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ), της οποίας το δικηγορικό γραφείο ειδικεύεται στην «επί παραγγελία επίλυση και πρόληψη διαφορών» σε όλο τον κόσμο, το οποίο μάλιστα φέρεται να αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στη προσφυγή της Αλβανίας στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ελλάδα.

Δείτε ακόμα...