Αλβανία και Β. Μακεδονία στην ιμπεριαλιστική «οικογένεια» της Ε.Ε.

ΕΕ - Σημαίες

Το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε στις 25 Μάρτη, την έναρξη συνομιλιών προσχώρησης στην Ε.Ε της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ήδη η Αλβανία έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο του 2009 και η Βόρεια Μακεδονία πρόσφατα έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Μετά την έκδοση της απόφασης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί την υπόσχεσή της.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε και συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αφετηρία του ταξιδιού προς μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση αυτή είναι προς το γεωστρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Οι ιμπεριαλιστές των Η.Π.Α με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτησαν την απόφαση αυτή δηλώνοντας:

«Η απόφαση αυτή εδραιώνει περαιτέρω το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που επιτρέπει στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει προς την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και διατλαντικών της στόχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας σταθερός εταίρος, καθώς οι δύο κυβερνήσεις υιοθετούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανάπτυξη των οικονομιών τους και την ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος»

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ καλοδέχτηκαν την απόφαση αυτή και δήλωσαν αντίστοιχα:

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα»

Το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

«Η δημοκρατική παράταξη είναι διαχρονικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθώς αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των λαών μας»

Οι δηλώσεις αυτές για μια ακόμα φορά συγκαλύπτουν και εξωραΐζουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ε.Ε. Κρύβουν την ουσία της Ε.Ε που είναι ένας ιμπεριαλιστικός συνασπισμός κρατών, για να συντονίσουν και να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων.

Ε.Ε και ΝΑΤΟ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η ένταξη των δύο αυτών χωρών στη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή τους στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ – Ρωσίας στην περιοχή, σημαίνει αυξημένους κινδύνους από την όξυνση των αντιθέσεων.

Οι ΗΠΑ αξιοποιώντας τη χώρα μας ως γεωπολιτικό «μεντεσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή, προώθησαν την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και συνέβαλαν καθοριστικά ώστε αυτές οι χώρες να μπουν στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η δήθεν σταθερότητα και ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι απάτη.

Τα τελευταία χρόνια φαίνονται όλο και πιο καθαρά οι πολεμικές προετοιμασίες, τα τεραστίων διαστάσεων γυμνάσια που περικυκλώνουν τη Ρωσία, με το Νατοϊκό δόγμα για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», με τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», με τη μετατροπή του ΝΑΤΟ ή των αυτοτελών στρατιωτικών δομών που αναπτύσσει η Ε.Ε σε χώρες μέλη, στα πλαίσια της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO ή με τις μονάδες ταχείας επέμβασης. 

Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών επιβεβαιώνει τον βαθμό επικινδυνότητας για το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 

Τώρα αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην χώρα μας.

Δείτε ακόμα...