Αλβανία – Μαυροβούνιο: Συνάντηση Edi Rama με Dritan Abazović

Συνάντηση Πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović 16/7/2021
Συνάντηση Πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović 16/7/2021 – Πηγή: Gov. of Montenegro

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović, συμφώνησαν ότι η Αλβανία και το Μαυροβούνιο είναι δύο χώρες έχουν ένα σαφές όραμα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον με προοπτική. Επίσης συμφώνησαν ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να αξιολογηθούν ως καλές.

Το καθήκον μας είναι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, επειδή οι χώρες μας έχουν τεράστιες τουριστικές δυνατότητες. Ας μην αλλάξουμε τα σύνορα, ας τα κάνουμε αόρατα

Dritan Abazović, Αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου

Στις συνομιλίες του με τον Rama ο Abazović δήλωσε ότι οι συνολικές διακρατικές σχέσεις είναι πολύ καλές, με βάση τις αρχές της φιλίας και της συνεργασίας. Ενισχύονται δε, από την εταιρική σχέση στη Συμμαχία και τους κοινούς στόχους σε περιφερειακό επίπεδο και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων, υλοποίησης κοινών έργων και αξιοποίησης πολλών δυνατοτήτων, που αποτελούν σημαντικό χώρο για περαιτέρω συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν ένα σαφές όραμα για ένα ευρωπαϊκό και ευημερών μέλλον, όπως αποδεικνύεται από την πλήρη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στην ΕΕ.

Abazović και Rama συμφώνησαν επίσης ότι ένα κοινό σχέδιο για την κατασκευή μιας γέφυρας στη Bojani, μεταξύ της Štoja και Velipoje, θα συνέβαλε σημαντικά στην κινητικότητα των ανθρώπων και θα προσελκύσει ξένους επενδυτές σε αυτήν την ελκυστική περιοχή.

Οι συνομιλητές φέρεται να συζήτησαν τις δυνατότητες αξιοποίησης της λίμνης Skadar, θεωρώντας ότι, όπως ανέφεραν, είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο φυσικό δυναμικό. Υπήρξε επίσης συζήτηση για το πρόσφατο τελετουργικό άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης Zatijebac, η οποία θα συνδέσει την Ποντγκόριτσα με την περιοχή Blue-Gusinje, αλλά και θα καταστήσει ακόμη πιο προσιτή την βόρεια άκρη της Αλβανίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν επίσης ότι οι σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο μπορούν να αξιολογηθούν ως πολύ καλές και αυτό συνεπάγεται συχνές επαφές στο υψηλότερο και εργασιακό επίπεδο.

Με πληροφορίες από ibna.gr

Δείτε ακόμα...