Αλβανία: Σήμερα τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

Έντι Ράμα / Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα αναμένονται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Αλβανία, μετά από μια προεκλογική αντιπαράθεση με επεισόδια και κατηγορίες για διάφορες παρεμβάσεις και σχέδια νοθείας.

Η συμμετοχή κινήθηκε κοντά στο 50%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδινε η κρατική εκλογική επιτροπή χτες το απόγευμα (με καταμετρημένο περίπου το 60% των ψήφων), το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα συγκέντρωνε το 48,8% των ψήφων. Ακολουθούσε η «Συμμαχία για την Αλλαγή» (με βασική συνιστώσα το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά) με ποσοστό 39,3%, ενώ στην τρίτη θέση εμφανιζόταν το επίσης αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα), με 6,9%.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες σημαδεύτηκαν μεταξύ άλλων και από την αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της χώρας και της Αμερικανίδας πρέσβειρας Γιούρι Κιμ. Μιλώντας την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μέτα κάλεσε τους ψηφοφόρους να αντισταθούν «ακόμα και με το ζόρι» σε όσους επιχειρήσουν να επηρεάσουν την επιλογή τους και κατηγόρησε την Κιμ για σειρά άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ κατήγγειλε επίσης «προειδοποιήσεις» εναντίον του επειδή εναντιώνεται σε αυτές. Η Κιμ αντέδρασε μιλώντας για «απειλές που αξίζουν καταδίκη» και πρόσθεσε ότι «αυτοί που υποκινούν τη βία θα καταστούν υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα των λόγων και των ενεργειών τους».

Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου υποψήφιος βουλευτής της Αλβανίας

Σημειωτέον, στις εκλογές για την αλβανική Βουλή έλαβε μέρος και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Α. Κούρτι (κατά καιρούς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένωσης με την Αλβανία), αξιοποιώντας τη διπλή υπηκοότητα που διαθέτει και δηλώνοντας ότι «θα ενισχύσω τη συνεργασία με οποιονδήποτε επικρατήσει».

Στο μεταξύ, στα τέλη της βδομάδας ο Κούρτι αναμένεται στις Βρυξέλλες για επαφές σχετικά με την επανέναρξη του διαλόγου με τη Σερβία. Στην έδρα της ΕΕ βρέθηκε για χωριστές επαφές και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, ο οποίος χτες συνάντησε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...