Άμεσος επαναπατρισμός των ναυτεργατών του πλοίου «ANGELIC POWER»

Φορτηγό πλοίο Angelic Glory, σημαίας Ελλάδας
Φώτο Αρχείου / Φορτηγό πλοίο Angelic Glory, σημαίας Ελλάδας / Πηγή: Marine Traffic

Τον άμεσο επαναπατρισμό, την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών του πλοίου «ANGELIC POWER» αλλά και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξασφάλιση της τροφοδοσίας τους, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο και Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Το πλήρωμα (22 μέλη) και το συνεργείο επί του πλοίου “ANGELIC POWER” της εταιρείας “PANTHALASSA MARITIME CORP” είναι εγκλωβισμένοι, παρατημένοι, στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Guisan στην Κίνα, αντιμετωπίζοντας πολλά και οξυμένα προβλήματα.

Το πλοίο προσέγγισε στην Κίνα τον Ιούλιο του 2020 για να εκφορτώσει κάρβουνο, προερχόμενο από την Ινδονησία. Το Σεπτέμβρη παρουσιάστηκαν ελλείψεις ακόμα και στην τροφοδοσία, ενώ μετά την εκφόρτωση το πλοίο από τον Ιανουάριο παραμένει στο αγκυροβόλιο της Guisan.

Δύο ναυτεργάτες είναι εγκλωβισμένοι περισσότερο από 16 μήνες στο πλοίο και οι άλλοι έχουν επίσης μεγάλη θητεία και η διαχειρίστρια εταιρεία τηρεί “σιγή ασυρμάτου”, αδιαφορεί εγκληματικά για τον επαναπατρισμό τους.

Το πλήρωμα είναι απλήρωτο από το Φεβρουάριο του 2021, ενώ πέντε (5) μέλη του πληρώματος και ένα (1) μέλος του συνεργείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τις επόμενες μέρες θα τελειώσουν και τα καύσιμα.

Η κατάσταση είναι τραγική και το ΚΚΕ ζητάει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στις κινέζικες αρχές και στη ναυτιλιακή εταιρεία.

Η υγεία και η ζωή των μελών του πληρώματος του πλοίου “ANGELIC POWER” είναι σε κίνδυνο και οι ευθύνες του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι μεγάλες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

1. Για την άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτεργατών και την εξασφάλιση τροφοδοσίας.

2. Για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

3. Για τον άμεσο επαναπατρισμό του πληρώματος και του συνεργείου».

Δείτε ακόμα...