Αναχώρησε η Πελόζι από την Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, Πηγή: wikipedia

Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Όμως, η ένταση στην περιοχή παραμένει, και κυρίως παραμένει το κλίμα σύγκρουσης και οι πολεμικές προετοιμασίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς το Πεκίνο αμφισβητεί ευθέως την Αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η Νάνσι Πελόζι μετά την αναχώρηση της από την Ταϊπέι, που μεταδόθηκε απευθείας από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Ασία, με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο ακόμη στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, που έχει αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Αμερική λόγω της σύγκρουσης με την Κίνα.

Στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα

Η Κινεζική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενη σε αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, πρόσθεσε πως θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», καθώς «οι ΗΠΑ είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...