Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με νόμο του αλβανικού κοινοβουλίου για το περιουσιακό

Υπουργείο Εξωτερικών
Πηγή: Eurokinissi

“Ο νόμος για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος για τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται ότι: “Οι αλβανικές Αρχές εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019. Σ’ αυτήν αναφερόταν ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης “ότι τυχόν εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία”.

“Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε. Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία. Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου και τη σύγκληση της πρώτης συνόδου για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.”

Δείτε ακόμα...