Ανανεώθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο

Φώτο Αρχείου / Η περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 ανανεώθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Το κυπριακό υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αφού χαιρετίζει το γεγονός, αναφέρει ότι το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την Προεδρική Δήλωση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια, όπως και τα σχετικά ψηφίσματα με ειδική αναφορά στο 550 και στο 789, κάνοντας λόγο για αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας μπορεί να υπονομεύσει την προοπτική ειρηνικής λύσης.

Επιπλέον το ψήφισμα κάνει έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκφράζει και την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνεται σεβασμός στην ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερης ζώνης.

Τέλος, καλεί σε ενδυνάμωση της συνεργασίας όλων των μερών με τη ΔΕΑ (σ.σ. Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους) και της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα παροχής αρχειακών πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής. Αναφέρεται ακόμα στην ανάγκη προώθησης περαιτέρω ΜΟΕ (σ.σ. Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), επαναλειτουργίας των σημείων διέλευσης με τρόπο που να αποτρέπει την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς και στην ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών, στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης, καθώς και για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Τεχνικών Επιτροπών.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...