Ανατολική Μεσόγειος και Μετανάστευση – Κοινή σύσκεψη Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας Med Group

EUROKINISSI

Στις 8 Σεπτέμβρη 2021, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τις αντίστοιχες επιτροπές των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας του Med Group (ευρωενωσιακές χώρες του Νότου).

Έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που περιλαμβάνονταν σε δυο ενότητες:
1η Ενότητα Τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
2η Ενότητα Μετανάστευση, βήματα προς μια βήματα προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Από πλευράς ΚΚΕ υπήρξαν τοποθετήσεις απ’ τους βουλευτές Νίκο Παπαναστάση και Μαρία Κομνηνάκα, στην πρώτη και στην δεύτερη Ενότητα αντίστοιχα.

Σήμερα το www.alt.gr παρουσιάζει την τοποθέτηση του Νίκου Παπαναστάση, ενώ η δημοσίευση της τοποθέτησης της Μαρίας Κομνηνάκα, θα γίνει προσεχώς.

Η τοποθέτηση Νίκου Παπαναστάση

«Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι

Οι χώρες που συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι μέλη της ΕΕ αλλά και το ότι οι λαοί τους είναι ιστορικά άρρηκτα δεμένοι με τη θάλασσα της Μεσογείου.

Όμως σήμερα, η θάλασσα αυτή, έχει μετατραπεί σ’ ένα απέραντο γήπεδο σκληρών, αλλά και αιματηρών ανταγωνισμών. Απ’ τη μια το ευρωατλαντικό στρατόπεδο που συμμετέχουν και οι χώρες μας κι απ’ τη άλλη κυρίως η Ρωσία και η Κίνα. Στη μέση οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της περιοχής, αλλά και οι δρόμοι για τη μεταφορά τους.

Εξ αιτίας αυτού, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη αλλά και άλλες κοντινές στη Μεσόγειο χώρες. Αποτέλεσμα αυτών είναι χιλιάδες νεκροί αλλά και ξεριζωμένοι απ’ τη γη τους. Είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που κινούνται απεγνωσμένοι προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι οι εκατόμβες των πνιγμένων στα γαλάζια νερά της θάλασσάς μας.

Η παρουσία των πάνοπλων στόλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σ’ αυτή την περιοχή, οι καθημερινές ασκήσεις τους που δοκιμάζουν τα επιθετικά τους σχέδια, είναι γνήσιες πρόβες πολέμου. Δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό για το μέλλον. Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για τους λαούς όλης της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή επιθετική βάση, με προεξάρχουσα αυτής της αεροναυτικής βάσης της Σούδας, που βρίσκεται στο νησί της Κρήτης. Επιπλέον, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, όχι απλά για την ανανέωση αλλά την προκλητική από κάθε πλευρά επέκταση της υπάρχουσας συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή, αφορά την αναβάθμιση (ποιοτικά και ποσοτικά), συνολικά αυτής της στρατιωτικής επιθετικής υποδομής.

Φυσικά όλα αυτά σχετίζονται άμεσα, με την αποφασισμένη, σχεδιασμένη και διαρκώς επικαιροποιούμενη, επιθετική προοπτική της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη, πλην Κύπρου, είναι μέλη αυτού του πολιτικοστρατιωτικού μηχανισμού, κι αυτές τις επικίνδυνες για την ειρήνη εξελίξεις, οι κυβερνήσεις τους τις γνωρίζουν πολύ καλά. Η ευθύνη τους απέναντι στο λαό τους αλλά και τους άλλους λαούς είναι τεράστια.

Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αποδέχονται και ενισχύουν την ήδη αποφασισμένη, μελλοντική προοπτική του, όπως αυτή περιγράφεται στην «Ατζέντα 2030». Η ατζέντα αυτή, αποτελεί και το νέο στρατηγικό δόγμα του για την επόμενη δεκαετία.

Μ’ αυτή το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη δράση του σε όλο τον πλανήτη. Επικαλείται νέες απειλές, όπως τις κυβερνοεπιθέσεις, τους λεγόμενους υβριδικούς πολέμους.

Με προσχήματα, για παράδειγμα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, κλιμακώνει τους επιθετικούς σχεδιασμούς του σε βάρος των λαών και των αντιπάλων του, της Κίνας και της Ρωσίας, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών, αυτών που εκτυλίσσονται με φόντο τη νέα καπιταλιστική κρίση και τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Όσον αφορά την περιοχή της Λιβύης. Μια δεκαετία μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η στρατιωτική αναμέτρηση και οι συγκρούσεις στη χώρα αυτή, δυστυχώς για το λαό της συνεχίζονται. Συνεχίζονται ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης της, σίγουρα όχι με την ένταση του παρελθόντος, αλλά είναι υπαρκτές, βίαιες και αιματηρές. Αυτή ακριβώς η διαπάλη, συνοδεύεται από παζάρια και πολυπλόκαμες συναλλαγές που δεν προδιαγράφουν ευοίωνες συνθήκες για το μέλλον του λιβυκού λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ( οι επιτροπές των κοινοβουλίων τους σήμερα είναι εδώ και συζητούν μαζί μας), επιδιώκουν να ελέγξουν προς όφελός τους τα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής. Έρχονται όμως σε αντιπαράθεση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Τουρκία, στοιχείο που σε καμιά περίπτωση δεν συναινεί για τη δημιουργία προϋποθέσεων αληθινής ειρήνευσης στην περιοχή.

Εδώ να σημειωθεί ότι στην ευρωενωσιακή στρατιωτική επιχείρηση «IRINI», που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές της Λιβύης, εμπλέκεται, παίζοντας αναβαθμισμένο ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ. Ήδη συμμετέχει ελληνική φρεγάτα, αεροπορικά μέσα, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης έχει διατεθεί και η βάσης της Σούδας για πολύμορφη υποστήριξη. Η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκει να ενισχύσει τη γεωστρατηγική παρουσία της στη ΝΑ Μεσόγειο. Εξυπηρετεί τα στρατηγικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται παραπέρα, με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των αξιώσεων της Τουρκίας, αλλά και στην προώθηση του επικίνδυνου σχεδίου συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη ΝΑ Μεσόγειο, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κυρίες και κύριοι

Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Κλείνω την τοποθέτησή μου με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Οι λαοί έχουν τη δύναμη να αντιπαλέψουν όλα αυτά τα επικίνδυνα σχέδια. Είναι αναγκαίο σήμερα, να δυναμώσουν τον αγώνα τους σε κάθε χώρα, στοχεύοντας στην αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, οραματιζόμενοι κι αγωνιζόμενοι για τη δική τους εξουσία.

Σας Ευχαριστώ».

Δείτε ακόμα...