Αναβάθμιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Σούδα: Διασφάλιση των συμφερόντων του λαού ή των μονοπωλίων;

Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ μεταξύ άλλων, προβλέπει 50 εκατομμύρια δολάρια για ένα Κέντρο Επικοινωνιών στη Βάση της Σούδας ενώ ζητά μια έκθεση βιωσιμότητας για την αξία και το κόστος μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται λοιπόν για τις ΗΠΑ ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η είδηση συνδέεται άμεσα και με την πρόσφατη ελληνοαμερικανική συμφωνία μετά από την οποία ανακοινώθηκαν ή επιταχύνθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις αναβάθμισης των ΝΑΤΟΙκών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή γύρω από τον κόλπο της Σούδας. Αναβαθμίζεται η αεροπορική και η ναυτική βάση, διευρύνονται οι εγκαταστάσεις ώστε να μπορούν να διαμείνει πολλαπλάσιο προσωπικό, φέρνουν υπερσύγχρονα ταχύπλοα CCM (Combatant Craft Medium). Επειδή ήδη έχει χυθεί πολύ μελάνι για τα λεφτά που θα ρίξουν οι αμερικάνοι στην περιοχή και το επόμενο διάστημα θα χυθεί ακόμη περισσότερο για να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον του ελληνικού λαού καλό θα ήταν να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την βρώμικη δουλειά, άνοιξε το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε τη βάση στη Σούδα και πρόσθεσε τις βάσεις Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την προώθηση των νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την περικύκλωση της Ρωσίας. Η Ν.Δ τις κατοχύρωσε με νόμο και τις πήγε και μερικά βήματα πάρα πέρα. Παραχώρησε στους Αμερικάνους όσες βάσεις θέλουν, σε εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρεται στη συμφωνία. Τους παραδίδει ακόμα και τον Ναύσταθμο Κρήτης, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και δηλώνει, εξ ονόματος των Χανιωτών μάλιστα, πρόθυμη να υποδεχτεί στο Μαράθι ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο για μόνιμο ελλιμενισμό.

Δεν είναι όμως τυχαίες αυτές οι ενέργειες και οι σχεδιασμοί. Η πανδημία του κορονοιού δεν επιτάχυνε μόνο την παγκόσμια οικονομική κρίση που την ζει έντονα και ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο. Επιτάχυνε και την ανάγκη υλοποίησης σχεδιασμών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των αστικών κρατών για την οικονομική και στρατιωτική επικυριαρχία του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Η ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, στην πραγματικότητα προσδιορίζει τον τεράστιο βαθμό εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στους σκληρούς ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Μέσω αυτής της αναβάθμισης η αστική τάξη της Ελλάδας ευελπιστεί να πολλαπλασιάσει τα κέρδη και τα πεδία επενδύσεών της, παραβλέποντας ότι συμμετέχει στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε μπαρουταποθήκη.

Τα κύριο πεδίο του μεταξύ τους ανταγωνισμού είναι οι ενεργειακοί πόροι στην περιοχή και η μεταφορά τους στην Ευρώπη στο οποίο η Ελλάδα παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Πριν από ένα περίπου χρόνο υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία  για τον αγωγό “East Med που θα μεταφέρει το αέριο από το Ισραήλ, μέσω Ελλάδας, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψή του ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή Ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες Ενέργειας και όχι η ρωσική “Gazprom“».

Όλα τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και στην θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας απέναντι σε μία πιθανή πολεμική εμπλοκή. Μοναδικός τους στόχος είναι η υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών ώστε να επιτευχθεί η περικύκλωση της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, η διατήρηση της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, και για να επιτευχθεί αυτό θα δώσουν στην κυριολεξία «γη και ύδωρ» με την επερχόμενη συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Κύπρο. Ταυτόχρονα θα αναβαθμισθεί για να παίξει ακόμα πιο αποτελεσματικό ρόλο στις επεμβάσεις τους απέναντι στους γειτονικούς λαούς όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν στη Συρία, στη Λιβύη κ.α. Από εδώ προετοιμάζεται η επόμενη επέμβαση. Η βάση της Σούδας απέχει από το Ιράν 2.000 χιλιόμετρα.

Όλες αυτές οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη δεν εξασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική  μας ακεραιότητα. Δεν μετατρέπουν την Κρήτη, την επήρεια της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία, σε «αστακό» απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της. Εξυπηρετούν μόνο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της «Συμμαχίας».

Στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή και ακόμα πιο εκτεταμένης πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο παρά μόνο επιχειρησιακό χώρο στην υπηρεσία των δικών του σχεδιασμών, αλλά και έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εμπλακεί και ότι εφόσον οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη του ας καθίσουν να τα βρουν μεταξύ τους.

Ο ελληνικός λαός στην σύγχρονη ιστορία του έχει στην πικρή εμπειρία από όλες τις φορές που άφησε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να τον «βοηθήσουν» στρατιωτικά αλλά και από την στάση της ελληνικής αστικής τάξης και των κυβερνήσεων της. Τους είδε στην μικρασιατική καταστροφή, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Κυπριακό αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα με τα Ίμια και το γκριζάρισμα του Αιγαίου. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν στα σχέδια τους τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, ήταν, είναι και θα είναι στην απέναντι πλευρά.

Ο λαός μας, όπως και οι γείτονες λαοί, χρειάζεται να οργανώσει τον αγώνα του, για να πάρει στα χέρια του το σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, που πλήρωσε αδρά στην οικονομική κρίση και θα πληρώσει πάλι τις συνέπειες από την πανδημία. Να παλέψει ώστε να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι Βάσεις και να γυρίσουν όλες οι ελληνικές δυνάμεις από τις ΝΑΤΟικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Μόνο έτσι θα οικοδομήσει σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς, μόνο έτσι θα μπορέσει να ζήσει ειρηνικά χωρίς πόλεμο, φτώχια και προσφυγιά.

Κορναράκης Γιώργος
Έφεδρος Ανθυπολοχαγός

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...