Αναζητώντας κινήσεις «καλής θέλησης» για τους επικίνδυνους «συμβιβασμούς»

Φρεγάτα Ψαρά του Πολεμικού Ναυτικού-πλοίο
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Ψαρά (F454) του Πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: hellenic navy

Ενόψει της εκκίνησης της μεγάλης ετήσιας άσκησης του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα», η Τουρκία, με 3 παράνομες NAVTEX, που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης, «απαγορεύει» ασκήσεις γύρω από νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λέσβο και Ψαρά. Νησιά τα οποία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Σημειωτέον, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά κατόπιν «πρότασης» της τουρκικής (στα μέσα Απρίλη στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ) φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο ακύρωσης της άσκησης, σαν ένα δείγμα …καλής θέλησης. Αυτό προκειμένου να προχωρήσουν συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλο ένα δείγμα για το πώς τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ οδηγούν σε «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων και επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα γράφει η εφημερίδα, και διαβάζονται με ευκολία και «ανάποδα», η πρόταση «συζητήθηκε από την Αθήνα με εξαιρετική επιφυλακτικότητα». Αλλά μόνο επειδή στο ενδιάμεσο η τουρκική Αεροπορία συνέχισε τις υπερπτήσεις, η τουρκική Στρατοχωροφυλακή συντήρησε την ένταση στον Έβρο κ.λπ.

Προσθέτει ότι «παρά την “ανέκαθεν”, όπως αναφέρει τακτικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ετοιμότητα για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση καλής θέλησης, παρά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την προσπάθεια της Αθήνας να ανοίξει τους διαύλους, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων Εξωτερικών, στις αρχές Ιανουαρίου, στην Άγκυρα».

Άλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας για «διάλογο» και διευθετήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, αρθρογραφώντας το Σάββατο στα «Νέα», έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει «περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις με όλους τους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή μας με τα Βαλκάνια, την άμεση γειτονιά μας, με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν». Προσθέτοντας πως «διακηρύσσει την υπεραξία που δημιουργείται από τις συνεργασίες και απορρίπτει τη μυωπική αντίληψη των σχέσεων μηδενικού αθροίσματος».

Βόρειο Αιγαίο

Επιβεβαιώνεται το παζάρι και από την Τουρκία

Το παζάρι αυτό επιβεβαιώνεται ανοιχτά και από Τούρκους παράγοντες. Μιλώντας στο «Έθνος» ο Σινάν Ουλγκέν, πολύπειρος διπλωμάτης της Άγκυρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δραστηριοποιούμενος σήμερα σε «δεξαμενές σκέψης», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεύεται από μηνύματα και συμβολισμούς. Συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Λιβύη και επιδεικνύοντας την ισχύ της, η Τουρκία θέλει να καταστήσει σαφές ότι δε θα αποδεχόταν τον αποκλεισμό της από τις συμφωνίες έρευνας και αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Έτσι στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και ως ένα βαθμό και προς το Ισραήλ».

Προσθέτει: «Σε πολλά από τα παραπάνω υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμών». Λόγου χάρη «στην Ανατολική Μεσόγειο ο συμβιβασμός θα ήταν Τουρκία – Ελλάδα να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων (…) Η τουρκική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε τέτοιους συμβιβασμούς (trade-offs)»…

Δείτε ακόμα...