“Ανελεύθερες και μη δίκαιες” χαρακτηρίζουν τις επερχόμενες εκλογές στη Συρία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους

Πηγή: Eurokinissi

Προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα, Τετάρτη (26/05), στη Συρία και οι ΗΠΑ με άλλες τέσσερις συμμαχικές τους χώρες τις χαρακτήρισαν ως “ανελεύθερες και μη δίκαιες”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας κατήγγειλαν, χθες, τις επερχόμενες εκλογές στη Συρία, επειδή οι εκτοπισμένοι πολίτες δεν μπορούν να ψηφίσουν, αν και οι εν λόγω χώρες ευθύνονται γι’ αυτό αφού έκλεισαν πρεσβείες και προξενεία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας επισημαίνουν ότι «επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι οι προεδρικές εκλογές της Συρίας, στις 26 Μαΐου, δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες». Ακόμα, υποστηρίζοντας ότι το «καθεστώς Άσαντ» διεξάγει τις εκλογές «εκτός του πλαισίου που περιγράφεται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τάχθηκαν με «τις φωνές όλων των Σύριων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν καταδικάσει την εκλογική διαδικασία ως παράνομη».

Πάντως, στις εκλογές, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Αμπντουλάχ Σαλούμ Αμπντουλάχ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και ο Μαχμούντ Αχμάντ Μάρεϊ, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Συρίας.

Η συριακή «αντιπολίτευση» επικεντρώνεται στην επαρχία Ιντλίμπ και βρίσκεται υπό την τουρκική προστασία, καθώς η βορειοανατολική Συρία είναι υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, οπότε έχουν οικοδομήσει μια παράλληλη κυβέρνηση με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον.

Όπως επεσήμαναν πολλοί εκτοπισμένοι και Σύριοι της διασποράς, παρεμποδίστηκαν από το να ψηφίσουν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς συριακές πρεσβείες και προξενεία έκλεισαν στην επικράτεια αυτών των χωρών λόγω του «καθεστώτος Άσαντ». Η Συρία έχει προσκαλέσει εκλογικούς παρατηρητές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και την Αρμενία.

Με πληροφορίες από: sputniknews.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...