Ανεπιθύμητος στην Πάτρα ο πρέσβης των φονιάδων των λαών

Κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Πάτρα ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ
Κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Πάτρα ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ

Δυνατά ακούστηκε το απόγευμα της Παρασκευής το μήνυμα των Οργανώσεων της Αχαΐας και του Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που -εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης- διαδήλωσαν ενάντια στην πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πελοπόννησος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Ανεπιθύμητος ο πρέσβης των φονιάδων των λαών», βροντοφώναξαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια νομιμοποίησης της παρουσίας των εκπροσώπων των διεθνών εγκληματιών των λαών στην περιοχή της Πάτρας και της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝAΤΟ – ΕΕ. Ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας που καταδίκασε την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Πατρών στα αμερικανονατοϊκα προγράμματα. 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Αρβανιτακης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και επικεφαλής περιφερειακή σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Πελετίδη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και Δήμαρχο Πατρέων.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο  Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η εργατική τάξη ο λαός της Πάτρας, δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από τέτοια συνεδρία, το πολύ – πολύ λίγα ψίχουλα που θα πέσουν από το φαγοπότι τους. Άλλωστε ως προνοητικά παιδιά έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχομεσαία αγροτιά, και επειδή ποτέ και τίποτα δεν είναι αρκετό περνούν το νόμο – καρμανιόλα για τα εργασιακά, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μόνιμο στασίδι σε αυτό το συνέδριο έχει τα τελευταία χρόνια ο Τζέφρι Πάιατ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο οποίος είναι υπερδραστήριος στην ευρύτερη περιοχή, από το να επιβλέπει τη διεξαγωγή της πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεις “Ηνίοχος” μιας πραγματικής πρόβας γενικευμένης σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια της οποίας κινητοποιήθηκαν συνολικά 25 μοίρες με 100 αεροσκάφη φέρνοντάς μας τεράστιες δυνάμεις πυρός μία ανάσα από τα Δαρδανέλια και το μέτωπό της Ουκρανίας. Μία επιχείρηση που εξυπηρετεί τους επιχειρησιακούς πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την περικύκλωση της Ρωσίας. Αλλά και να στηρίζει τα συμφέροντα των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων της Αμερικής που ερευνούν για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ”Energean Oil & Gas” στην Αιτωλοακαρνανία, στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα, των επενδύσεων στις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες που ελέγχει τις startup εταιρείες της περιοχής, για το κατά πόσο μπορούν να κουμπώσουν με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Που παρέχει πιστοποιητικό επάρκειας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και το επιστημονικό πάρκο για τη συμμετοχή τους ερευνητικό πρόγραμμα που υπηρετεί τους νατοϊκούς σχεδιασμούς».

Στην ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται για τους λαούς της περιοχής, τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ – Κίνας που οξύνονται, για την πρωτοκαθεδρια στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, την βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και τα ελληνοτουρκικά και το ψευτοδίλλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος που λανσάρεται όλο και συχνότερα τελευταία.


Η Αναστασία Αγγελοπουύλο ανέφερε πως «έχει βαρύτατες ευθύνες για την παρουσία του αμερικάνου πρέσβη στην πόλη μας σήμερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης και το επιτελείο του, αλλά και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για το λαό μας ως ευκαιρία ”ανάπτυξης”! Του στρώνουν χαλί για να παρουσιάσει τα αιματοβαμμένα σχέδια των αμερικάνικων ομίλων, προσδοκώντας να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας στο μεγάλο παζάρι που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια. Η Περιφέρεια και οι παρατρεχάμενοί της, δίνουν αέρα στα πανιά του κάθε Πάιατ, να βολοδέρνει στην περιοχή μας λες και ”ήρθε σε δικό του κήπο”! Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Η εργατική τάξη και ο λαός μας, θα τους χαλάσουν τη σούπα! Εμείς οι κομμουνιστές, από όποιο μετερίζι και αν δίνουμε τη μάχη, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ακόμα πιο φανερό ότι η αιτία των προβλημάτων της φτώχειας, των πολέμων, της προσφυγιάς, βρίσκεται στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός. Και η εκμετάλλευση δεν διευθετείται! Αανατρέπεται! Καταργείται!». 

Ο Κώστας Πελετίδης σημείωσε πως η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη συνιστά πρόκληση και βαθιά περιφρόνηση των φιλειρηνικών αισθημάτων του πατραϊκού λαού, που δεκαετίες τώρα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, αγωνίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε στις ευθύνες των άλλων φορέων (Πανεπιστήμιο, δημοτικές παρατάξεις κ.τ.λ.), της  κυβέρνηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που «ξεπλένουν» με τη στάση τους τις ευθύνες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...