Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο με αφορμή την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων στο Κόσοβο

Η αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο προτεκτοράτο του Κοσόβου προκαλεί ένταση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Την 1η Νοέμβρη λήγει η διορία που έδωσε η Πρίστινα για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με κοσοβάρικες πινακίδες. Πρόκειται για 6.000 περίπου οχήματα που φέρουν πινακίδες οι οποίες εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές και κυκλοφορούν αποκλειστικά στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και από την πρώτη Νοέμβρη θα κατάσχονται όλα τα οχήματα που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ο Κούρτι για την ώρα δεν φαίνεται διατεθειμένος να εφαρμόσει την συμφωνία που επετεύχθη με την παρέμβαση των ΗΠΑ για δεκάμηνη αναστολή του μέτρου μέχρι να βρεθεί λύση, στα παζάρια τα οποία έχει στήσει η ΕΕ.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου συναντήθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εξέτασαν την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Γκόραν Ράκιτς δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι ο σερβικός πληθυσμός θα αντισταθεί αν η Πρίστινα προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων, στήνοντας οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που συνδέουν το βόρειο Κόσοβο με το νότο. «Θα είναι μία ειρηνική, δημοκρατική, μη βίαιη αντίσταση αλλά κανένας από μας δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί αν προσπαθήσουν να μας πάρουν τις περιουσίες και τα οχήματα αποτελούν περιουσία μας» επισήμανε ο Ράκιτς.

Το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας βρέθηκε και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Δεν παραδιδόμαστε! Οι σερβικές πινακίδες στο Κόσοβο παραμένουν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προειδοποίησε ότι η Σερβία εγγυάται την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα ανεχτεί διώξεις και χρήση βίας κατά των Σέρβων.

Λάδι στην φωτιά ρίχνει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία από την Πρίστινα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι «οι νόμοι και οι κανόνες ενός κράτους πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...