«Ανεξάρτητη έρευνα» και «πραγματικά στοιχεία» για την Μπούτσα ζητούν Ρωσία και Κίνα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα σχετικά με τις καταγγελίες για «εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας» στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση αξιοποιούνται και σαν «μοχλός» περαιτέρω κλιμάκωσης, με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ακόμα μεγαλύτερη ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο σήμερα για μια «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια». Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν ανέφερε ιδιαίτερα «την χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στην πόλη Μπούτσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι τα «σκηνοθετημένα γεγονότα» στην Μπούτσα πρέπει να διερευνηθούν, αλλά μια τέτοια έρευνα θα πρέπει να είναι «αντικειμενική και ανεξάρτητη».

«Αναμφίβολα, η τερατώδης σκηνοθεσία στην Μπούτσα πρέπει να διερευνηθεί», είπε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητο να ορίσουμε ποια θα είναι μια πραγματικά αμερόληπτη, ανεξάρτητη έρευνα. Θυμόμαστε διάφορα είδη ερευνών πρόσφατα, όπου η Ρωσία δεν εκπροσωπήθηκε, και που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε ως ανεξάρτητες σε καμία περίπτωση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση», είπε.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι «αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές (εικόνες) δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες». «Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις (ειρηνευτικές) συνομιλίες», πρόσθεσε.

Αποστάσεις από τις καταγγελίες παίρνει η Κίνα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε ενημέρωση την Τετάρτη δήλωσε πως όλες οι κατηγορίες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ουκρανική πόλη θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

«Οι κατηγορίες θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση μέχρι να διεξαχθεί έρευνα», επισήμανε. Ο Ζάο Λιτζιάν τόνισε επίσης την ανάγκη να καταλάβουμε «τι πραγματικά συνέβη και τους λόγους πίσω από αυτό». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τις προσπάθειες βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία. «Η Κίνα κάνει πραγματικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS

Δείτε ακόμα...