«Ανοιχτοί» Ουρανοί

αεροπλάνο-f-16
Πηγή: Eurokinissi

Θα ήταν αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας να υπάρχουν δήθεν Ανοιχτοί Ουρανοί.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ είχαν προτείνει τον Ιούλιο του 1955 την υπογραφή συμφωνίας, για «Ανοιχτούς» Ουρανούς, αλλά τελικά η Σοβιετική Ένωση είχε απορρίψει τη συμφωνία αυτή. Στη συνέχεια όμως μετά τις ανατροπές στις Σοσιαλιστικές Χώρες, η συμφωνία υπογράφτηκε το 1992 από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια συγκερασμού των αντιθέσεών τους, για την εναέρια επιτήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων.

Ο τίτλος της συμφωνίας είναι ψευδεπίγραφος. Οι λαοί έχουν δει πολλές φορές από τους λεγόμενους Ανοιχτούς Ουρανούς, να βομβαρδίζονται οι πόλεις και τα χωριά τους, να καταστρέφεται το βιός τους, να μένουν άστεγοι, έχοντας σαν επιλογή το δρόμο της προσφυγιάς.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης, για τον έλεγχο δήθεν των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Θα ήταν αστείο να πιστεύει κανείς ότι ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία για τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών. Συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ιμπεριαλισμού είναι ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, στρατιωτικό, επιστημονικό κ.α. Αυτού του είδους οι συμφωνίες τρόμου ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές χώρες, είναι προσπάθειες για προσωρινό συγκερασμό των αντιθέσεών τους. Ωστόσο όμως οι αντιθέσεις οξύνονται και οι συμφωνίες αυτές καταρρέουν.

Καμιά συμφωνία περί «Ανοιχτών» Ουρανών δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει και να ελέγξει τον ανταγωνισμό για το κυνήγι των εξοπλισμών για παραγγελίες στις πολεμικές βιομηχανίες.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά, που θέλουν να αποχωρήσουν από συμφωνία. Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ από διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF).

Οι χώρες του ΝΑΤΟ σε συνεδρίασή τους ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

Οι λαοί δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε καλό από αυτές τις συμφωνίες του τρόμου.

Αντίθετα χρειάζεται απέναντι στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννάει όλα τα δεινά.

Ο λαός μας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από την καπιταλιστική κρίση, την ανεργία, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και με αφορμή την πανδημία.

Να βάλει στο στόχαστρό του την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με σχεδιασμό της οικονομίας που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση από τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε και να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας.

Λ.Α

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...