Άνοιγμα Βαρωσίων: Όψιμη «ανησυχία» από ΗΠΑ – ΕΕ – Μ. Βρετανία

Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος – Πηγή: Twitter

Την όψιμη «ανησυχία» τους για την απόφαση της Τουρκίας για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Μ. Βρετανία, αξιοποιώντας αυτή την κίνηση για να επαναβεβαιώσουν την εμπλοκή τους στο ιμπεριαλιστικό παζάρι για τους όρους της διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των διχοτομικών σχεδίων που έχουν ρίξει στο «τραπέζι». 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόφαση είναι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως «τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση».

Η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η Κ. Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπ. Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την «αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», στο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο», προσθέτοντας πως το άνοιγμα των Βαρωσίων «εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού». Επίσης, δήλωσε πως «το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας»,

Σε ανάλογο ‘ύφος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι θα πρέπει «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Ανάγοντας την αμερικανική κυβέρνηση σε ρυθμιστή της υπόθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν Δένδιας, ενημέρωσε τηλεφωνικά, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Β. Νούλαντ. Βάζοντας τα όλα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, συνομίλησαν επίσης για τον διμερή Στρατηγικό Διάλογο και «για θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και Κίνα» όπως είπε ο Ν. Δένδιας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Δείτε ακόμα...